Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul ar putea declanșa o operațiune terestră în Fâșia Gaza. Expert ONU: ”Criza umanitară se va mări”

Fâșia Gaza este în pragul unei noi catastrofe umanitare, avertizează Organizația Națiunilor Unite. În regiune nu mai este apă și electricitate, iar livrările de medicamente și produse alimentare au fost sistate. În direct la Euronews România, Cosmin Corendea, expert ONU, a afirmat că este ”foarte probabil” ca armata israeliană să declanșeze o operațiune terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a atacurilor grupării Hamas din ultimele zile.

Singura centrală electrică din Fâșia Gaza nu mai funcționează din lipsa combustibilului. Așa că civilii și instituțiile se pot baza doar pe generatoare și asta dacă au cu ce le alimenta. În regiune nu mai este nici apă, iar livrările de medicamente și produse alimentare au fost sistate. În aceste condiții, Egiptul cere un armistițiu de șase ore pentru a putea livra ajutoare umanitare.

Israelul a răspuns atacurilor grupării Hamas cu o blocadă totală.

Se pare o operațiune terestră este foarte probabilă. Nu se știe când. Este la latitudinea dânșilor să intre pur și simplu cu forța în Gaza când consideră. Riscul este clar evident; această criză umanitară, pe care deja o vedem, se va mări.

Din nou, oamenii vulnerabili, mă refer cu precădere la femei, copii, oameni în vârstă, persoane cu dizabilități vor deveni primul grup target al acestor atacuri terestre”, a declarat Cosmin Corendea, la Euronews România.

Întrebat dacă masacrarea de bătrâni și copii în urma atacurilor Hamas poate fi comparată cu ororile Holocaustului, expertul ONU a evidențiat că atât Israelul, cât și organizația palestiniană Hamas au ”justificările lor istorice”.

”Ambele părți au justificările lor istorice. Pe de la o parte, palestinienii au justificarea lor istorică asupra teritoriilor și asupra vieții, ceea ce se întâmplă din 1967 încoace. Iar israelienii care au suferit acest atac terorist în ultimele zile, de asemenea, au la rândul lor o justificare în privința puterii cu care acest atac a fost comis”, a mai precizat Corendea, la Euronews România.

Peste 250.000 de palestinieni, în grija agențiilor umanitare

”Doar prin agențiile umanitare, cu precădere o agenție umanitară ONU care se ocupă de refugiații palestinieni, în jur de 256.000 de palestinieni se află sub îngrijirea Națiunilor Unite.

Aceștia pur și simplu sunt blocați. Nu pot accesa, pe de o parte, granița cu Israelul, fiind închisă, iar, pe de altă parte, granița cu Egiptul este accesibilă doar în urma unui permis pe care nu mulți oameni, din păcate, îl au. Aceștia nu au unde să meargă și rămân să suporte consecințele acestor atacuri”, a amintit expertul în migrație din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Israelul ar putea pune la cale o ripostă în Fâșia Gaza. ”Vor dori să fie cât mai scurt”

”Având în vedere superioritatea militară de care Israelul beneficiază cu tot ajutorul pe care Iran îl oferă Hamas-ului, această operațiune nu va dura foarte mult. Ei vor dori să fie cât mai scurt, la obiect, astfel încât să închidă cât mai repede acest subiect și să nu ofere posibilitatea ca din Liban, Hezbollah să aibă un răspuns cel puțin identic cu cel care a venit din sud”, a menționat expertul ONU.

Mai mult, trupele ONU de menținere a păcii, care sunt staționate la granița cu Libanul, ”încearcă pur și simplu să nu escaladeze conflictul”.

”Anumite forțe armate și-au făcut prezența în regiune pe mare sau pe uscat, pentru a preveni un atac din acea direcție. Supărarea este mare de ambele părți și, încă o dată, impactul umanitar este inevitabil.

Prin prezența ONU, în nord și sud, acesta poate fi minimalizat astfel încât să nu avem la sfârșitul zilei un număr imens de victime”, a mai spus expertul.

Statele Unite, unul dintre cei mai mari susținători ai Israelului

”SUA au fost, sunt și vor fi în continuare unul dintre cele mai mari susținători ai statului Israel și acest lucru este o constantă din 1948, de la înființarea statului Israel, și nu va înceta, mai ales că acum președintele Biden a adus ca un argument și prezența unor cetățeni americani care au fost deja victime și ai unor cetățeni americani care sunt dați dispăruți.

Prin această conjunctură, acest militar, din punctul de vedere al Statelor Unite, este justificat. Din punct de vedere al Turciei, acesta pare părtinitor, dar dacă ne uităm la istoria recentă nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni”, a mai explicat Corendea.

Cum se implică Iranul în conflict prin susținerea Autorității Palestiniană

”Implicarea Iranului explicită nu există. Este doar prin sprijinirea acestor forțe, dar Iranul a fost dintotdeauna o forță militară care a sprijinit Autoritatea Palestiniană. În același timp, trebuie să analizăm reacția Hezbollah ca un act de prezență, din nord, ca o sursă de conflict care poate izbucni oricând, tocmai datorită acestui fapt că această surpriză care s-a întâmplat în sud, ei vor cumva să creeze, din punctul meu de vedere, o asemănarea că această capacitate militară există și în nord și doar o înțelegere și eventuale negocieri pot să nu lanseze aceste atacuri”, a mai punctat expertul ONU.

Cu sprijinul SUA, Israelul are o capacitate militară ”foarte mare”, însă ”este o surpriză din punct de vedere militar și geopolitic ceea ce s-a întâmplat prin aceste atacuri din sud”, a mai spus Corendea.

”Toată lumea aștepta o capacitate de reacție sau de oprire a acestor atacuri mult mai vehementă și mai promptă din partea Israelului, decât ceea ce am văzut.

Nu cred că va durat foarte mult conflictul. Va fi stins foarte repede. Teama mea cea mai mare, ca și în cazul războiului Ucrainei cu Rusia, este această criză umanitară. Faptul că palestinienilor, cetățenilor de rând, le-a fost deja refuzat accesul la drepturile de bază - dreptul la mâncare și la apă.

Arată faptul că este o neconsiderare totală a impactului umanitar pe care aceste atacuri le au.

Ei (palestinienii, n.red) deja forțează granița Egiptului. Deocamdată nu se poate accesa așa ușor, dar se pare că Egiptul, la anumite presiuni internaționale, se pare că va deschide o linie de intrare a tuturor acestor refugiați care sunt pur și simplu blocați între două granițe- una cu acces limitat și alte închisă complet”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE