Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin face apel la negocieri între Israel şi palestinieni

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri negocieri între Israel şi palestinieni, apreciind, de asemenea, că este "necesar" să se evite "extinderea conflictului", relatează AFP.

El a cerut ca eforturile să se concentreze pe diplomaţie pentru a pune capăt luptelor declanşate de atacul sângeros lansat de mişcarea palestiniană Hamas sâmbăta trecută şi ca părţile să "revină la procesul de negociere" pentru a se găsi o soluţie "acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv pentru palestinieni". "Trebuie să evităm extinderea conflictului" pentru a preveni ca aceasta să aibă consecinţe la nivel internaţional, a adăugat el.

Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că inflamează Orientul Mijlociu prin trimiterea unui grup de portavioane în regiune, declarând că sunt necesare "soluţii de compromis" şi exprimându-şi speranţa că va prevala bunul simţ, notează Reuters.

Rusia, mediator în războiul din Israel

Rusia este deschisă să joace un rol în rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres.

Oficialul rus a afirmat că Moscova menţine dialogul cu ambele părţi şi are "potenţialul de a participa la procesul de soluţionare a conflictului".

"Fără îndoială, actele ce pot fi descrise doar ca terorism sunt de condamnat. Însă, de asemenea, nu trebuie să uităm care sunt precursorii acestei situaţii", a mai spus el.

Mișcarea islamistă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat oameni înarmați care au traversat granița cu un baraj puternic de rachete din Fâșia Gaza.

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.

Mai mult decât atât, președintele SUA, Joe Biden, și-a reiterat sprijinul pentru Israel, calificând atacul din weekend al Hamas drept un "act de răutate absolută".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE