Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în Orientul Mijlociu: Israelul ripostează cu un tir de rachete în Liban și Fâșia Gaza după ce peste 30 de rachete au lovit nordul țării. Doi morți într-un atac armat

Două surori israeliene au fost ucise, iar mama lor a fost grav rănită în urma unui schimb de focuri care este investigat ca fiind un atac terorist, spun oficialii israelieni din domeniul apărării. Atacul din Cisiordania ocupată are loc la câteva ore după ce Israelul a efectuat vineri dimineața mai multe lovituri aeriene în Liban și în Fâșia Gaza, calificându-le drept represalii la o ploaie de rachete lansate din sudul Libanului și din Gaza spre Israel joi și în cursul nopții.

Mulțimi de credincioși au participat la rugăciunile de vineri la Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat. Tirul de rachete a avut loc după ce poliția israeliană a efectuat un raid în incinta Moscheii al-Aqsa și a arestat zeci de palestinieni în timpul Ramadanului, la începutul acestei săptămâni.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a emis o declarație în care a sărbătorit focurile de armă trase în Cisiordania. Grupul nu a revendicat atacul, și a avertizat Israelul „să nu-și continue agresiunea împotriva poporului palestinian și a binecuvântatei moschei Al-Aqsa”. Armata israeliană a declarat că îi caută pe atacatori, potrivit The Washington Post.

Ministrul turc de externe consideră „inacceptabil” raidul israelian de la al-Aqsa

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a descris raidurile poliției israeliene din această săptămână la Moscheea al-Aqsa ca fiind „inacceptabile și inumane”.

El a remarcat că loviturile aeriene israeliene - efectuate în Fâșia Gaza și în sudul Libanului după un baraj de rachete - au fost întrerupte, dar a adăugat că acestea „trebuie să fie oprite definitiv”.

Oficialii din Turcia, care a început să normalizeze legăturile cu Israelul în 2022 după ani de relații dificile, au criticat dur acțiunile Israelului din ultimele zile.

„Condamnăm atacurile ilegale și lipsite de etică ale Israelului asupra Gaza”, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. „Guvernul israelian trebuie să pună capăt imediat politicii de violență pe care o urmărește în mod deliberat de câteva zile”, a scris el pe Twitter.

Hamas condamnă loviturile israeliene în Liban și Gaza

Hamas, grup militant islamist care conduce Fâșia Gaza, a emis vineri declarații în care denunță loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza și Libanului.

„Hamas consideră ocupația israeliană pe deplin responsabilă pentru consecințele unei astfel de agresiuni grave”, a declarat grupul.

Grupul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciuna dintre rachetele lansate asupra Israelului.

Forțele de apărare israeliene au declarat anterior că 34 de rachete din Liban și 44 de rachete din Gaza au fost lansate asupra Israelului în cursul nopții și la începutul zilei de vineri, cele mai multe dintre ele fiind interceptate. Armata libaneză a declarat anterior că unitățile sale au găsit lansatoare de rachete și rachete rudimentare în orașele din sudul Libanului, în apropiere de Israel, și că lucrează la dezmembrarea acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE