Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 30 de rachete din Liban au lovit nordul Israelului. Spațiul aerian a fost închis

Peste 30 de rachete au fost lansate joi din Liban spre Israel, a anunțat armata israeliană, pe fondul escaladării tensiunilor după raidurile poliției israeliene asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim din această săptămână.

Israelul a închis spațiul aerian în nordul țării, în urma atacurilor.

Premierul Benjamin Netanyahu urma să organizeze o reuniune a cabinetului de securitate pentru a decide un răspuns la acest atac, cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului din Liban din 2006, când Israelul a purtat un război cu Hezbollahul libanez puternic înarmat, potrivit Reuters.

"Nimeni nu ar trebui să ne testeze, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra țara și poporul", a declarat pe Twitter ministrul de externe Eli Cohen.

Armata israeliană a declarat că 34 de rachete au fost lansate din Liban, dintre care 25 au fost interceptate de Iron Dome, sistemul antirachetă al Israelului. Serviciul de ambulanță israelian a declarat că un bărbat a suferit răni minore provocate de șrapnel.

Incidentul a avut loc în contextul în care Israelul s-a confruntat cu presiuni la nivel mondial în urma raidurilor poliției în incinta moscheii Al-Aqsa din Ierusalim în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, care în acest an coincide cu sărbătoarea evreiască a Paștelui, care a început miercuri seara.

Nu a existat nicio revendicare a atacului, dar un oficial militar israelian a declarat, de asemenea, că Israelul lucrează pe baza presupunerii că atacul a fost legat de palestinieni.

Trei surse de securitate non-israeliene au declarat, de asemenea, că facțiunile palestiniene din Liban, nu Hezbollah, ar fi responsabile pentru tirul de rachete, deși s-a presupus pe scară largă că Hezbollah ar fi trebuit să își dea permisiunea.

"Nu este vorba de tiruri Hezbollah, dar este greu de crezut că Hezbollah nu a știut despre asta", a declarat pe Twitter Tamir Hayman, fost șef al serviciilor de informații militare israeliene.

Ismail Haniyeh, șeful grupării islamiste Hamas, care controlează Fâșia Gaza, se afla în vizită în Liban, dar nu a existat niciun comentariu imediat din partea grupului. De asemenea, nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei libaneze sau a Hezbollah.

ONU descrie situația din Orientul Mijlociu ca fiind gravă

Imagini televizate au arătat coloane mari de fum care se ridicau deasupra orașului Shlomi, aflat la granița de nord a Israelului, cu mașini distruse pe străzi. Radiodifuzorul Kan, din sectorul public, a declarat că Autoritatea Aeronautică Israeliană a închis aeroporturile din nordul țării din Haifa și Rish Pina.

Într-o declarație scrisă, forța de menținere a păcii a Națiunilor Unite din sudul Libanului (UNIFIL) a descris situația ca fiind "extrem de gravă" și a îndemnat la reținere. Aceasta a precizat că șeful UNIFIL, Aroldo Lazaro, se află în contact cu autoritățile din ambele părți.

Pe fondul temerilor că această confruntare ar putea lua amploare, după un an de escaladare a violențelor israeliano-palestiniene, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a organizat o reuniune cu ușile închise pentru a discuta despre criză.

Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a descris situația din Orientul Mijlociu ca fiind gravă și a declarat că tensiunile nu ar trebui să fie exacerbate.

"Va fi important ca toată lumea să facă tot ce poate pentru a calma tensiunile", a declarat el reporterilor la intrarea în ședința Consiliului de Securitate.

Tirul de rachete adaugă o nouă complicație pentru guvernul naționalist-religios al premierului Benjamin Netanyahu, care, înainte de violențele din această săptămână de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, s-a confruntat cu proteste în masă împotriva propunerilor sale de a pune frâu la Curtea Supremă.

Netanyahu a amânat săptămâna trecută planurile aspru contestate de revizuire a sistemului judiciar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE