Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan și Putin se întâlnesc în Iran pentru prima oară de la invazia Rusiei în Ucraina. Pe agendă, procesul de pace din Siria

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan se vor întâlni la Teheran pentru a discuta despre procesul de pace din Siria și viitorul Orientului Mijlociu. Reuniunea din 18 și 19 iulie face parte din procesul de la Astana, cu privire la Siria. Putin se va întâlni deopotrivă cu ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat RIA Novosti, citându-l pe Dmitri Peskov.

Reuniunea dintre liderii Turciei, Iranului și Rusiei marchează o nouă etapă în relația celor 3 state. Aceasta apare deopotrivă ca răspuns al vizitei președintelui SUA Joe Biden în regiune, notează JPost.

Însă obiectivul principal al reuniunii din 18-19 iulie din Iran este procesul de la Astana cu privire la Siria, care este în acest moment divizată.

În prezent, orașele mari din Siria continuă să fie conduse de regimul Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia. Turcia controlează nord-vestul Siriei, iar Forțele Democratice Siriene, susținute de SUA controleaza estul Siriei.

Ce vor cele trei state în Siria?

Rusia își dorește ca Siria să rămână sub conducerea lui Bashar al-Assad. Iranul vrea ca Siria să continue a fi bază militară pentru a lansa atacuri împotriva Israelului și pentru a face trafic de arme către Hezbollah în Liban. Pe de altă parte, Turcia vrea să împingă înapoi refugiații sirieni, să mențină active grupurile de rebeli sirieni pro-turci și să elimine kurzii din zonele de frontieră.

Ce se petrece dincolo de discuțiile oficiale?

Profitând de războiul din Ucraina, Iranul vrea să își extindă influența în Siria. Iranul folosește Siria pentru trafic de droguri în Orientul Mijlociu. Totodată, Turcia își propune să invadeze zonele din Siria locuite de kurzi, printre care Manbij și Tel Rifaat.

Dincolo de consultările politice între toate cele trei state privind situația din Siria și lupta împotriva organizațiilor teroriste, Administrația Prezidențială a Turciei a dat precizări cu privire la cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de cooperare turco-iranian, unde se vor discuta chestiuni bilaterale, precum și probleme regionale, și globale.

Prima întâlnire dintre Putin și Erdogan de la invazia Rusiei în Ucraina

De asemenea, este planificată o întâlnire unu la unu între Putin și Erdogan. Presa iraniană arată că "Toate cele trei țări au interese în Siria. Iranul și Rusia susțin guvernul legitim de la Damasc, iar Turcia este unul dintre oponenții lui Bashar Assad".

"Reuniunea de marți îi va permite lui Erdogan să aibă prima întâlnire față în față cu președintele rus de la începutul operațiunii militare speciale a Moscovei în Ucraina", a notat agenția iraniană Fars News. AFP a relatat, de asemenea, despre întâlnire, menționând că Ankara dorește să primească undă verde pentru operațiunea sa în Siria. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE