Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sprijinul SUA pentru Ucraina depășește 43 de miliarde de dolari. Ce valoare are cel mai nou pachet militar

Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 200 de milioane de dolari, fiind destinat cu precădere pentru apărarea antiaeriană și artilerie. Anunțul a fost făcut miercuri de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la începutul unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA la sediul NATO, potrivit agențiilor DPA și EFE, citate de Agerpres. În total, sprijinul total pe care Administrația de la Washington îl oferă Kievului se ridică la 43,9 miliarde de dolari.

La reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei a participat, în premieră, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a efectuat miercuri într-o vizită surpriză la Bruxelles.

”Sunt mândru să anunţ un nou pachet de asistenţă de securitate de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA, pachet care cuprinde muniţii pentru un nou sistem de apărare antiaeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei, precum şi muniţii de artilerie şi rachete, muniţii aeriene de precizie, diferite tipuri de arme şi echipamente pentru contracararea dronele ruse", a afirmat Lloyd Austin, potrivit sursei citate.

Oficial american: ”Suntem aici pentru a oferi tot ceea ce este necesar atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să trăiască în libertate”

”Să nu vă lăsaţi înşelaţi, Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a transmis secretarul american al Apărării.

Austin a făcut aceste afirmații în contextul escaladării conflictului dintre gruparea Hamas şi Israel. Totodată, incertitudinea din politică internă de la Washington a generat îngrijorări în legătură cu viitorul ajutor militar pe care SUA vrea să-l acorde Ucrainei.

Secretarul american al Apărării a amintit că SUA și coaliția internațională de aproape 50 de țări,m pe care o coordonează, s-au angajat să acorde Ucrainei un ajutor de peste 33 de miliarde de dolari.

”Suntem aici pentru a oferi tot ceea ce este necesar atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să trăiască în libertate. Aşa că astăzi vom vorbi despre nevoile imediate ale Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii flagrante a Rusiei", a precizat Austin, conform sursei citate.

Administrația de la Washington a anunțat acest ajutor pentru Ucraina, chiar dacă acordul încheiat la 30 septembrie pentru finanţarea administraţiei americane pentru încă 45 de zile nu făcea referire la o nouă alocare financiară pentru Guvernul de la Kiev.

Avertismentul lui Zelenski, la aproape 600 de zile de la izbucnirea războiului: Rusia ameninţă Ucraina şi multe alte naţiuni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit că lunea viitoare se vor împlini 600 de zile de la declanșarea războiului, la ordinul lui Vladimir Putin, şi că ”nimeni nu poate spune cu certitudine câte zile” statul ucrainean va trebui să-şi apere "independenţa şi identitatea".

”Epoca noastră nu este un timp al înrobirii naţiunilor”, a a precizat Zelenski

Totodată, liderul de la Kiev a avertizat că ambiţiile Moscovei ”nu s-au limitat niciodată la Ucraina”.

”Vrem ca aceste ambiţii să fie înfrânte în Ucraina cât mai curând posibil", a punctat preşedintele ucrainean.

Chiar dacă a precizat că Moscova a pierdut inițiativa în război, Zelenski a avertizat că regimul de la Kremlin dispune încă ”suficiente resurse” pentru a provoca conflicte.

Liderul de la Kiev a evidențiat că acest lucru se întâmplă în Sahel şi ar putea avea loc în Israel şi în Orientul Mijlociu.

”Care sunt punctele forte ale Rusiei? Să fim sinceri. Doar faptul că poate distruge vieţi. Rusia nu este capabilă să facă nimic altceva. Este un furnizor de securitate? Nu. Un susţinător al dezvoltării? Nu. (...) O sursă de creştere economică? Nu. Un terorist? Da, da, da, acesta este singurul lucru, iar acest lucru ameninţă Ucraina şi multe alte naţiuni", a afirmat Zelenski.

În acest context, liderul de la Kiev a cerut statelor occidentale să sprijine Ucraina în ceea ce privește apărarea antiaeriană. Acest lucru ar putea permite economiei Ucrainei să se dezvolte, în pofida conflictului armat, iar exporturile de cereale să poată fi efectuate.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că militarii ucraineni au recucerit deja ”50% din teritoriul capturat de Rusia în februarie anul trecut", însăî a atras atenția că ”nu există niciun indiciu că Putin a renunţat la ambiţiile sale” faţă de Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE