Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii au votat: finanțarea Ucrainei, întreruptă. Câți bani mai pot fi alocați ucrainenilor

Pe 1 octombrie, Statele Unite ale Americii au evitat un blocaj guvernamental cu jumătate de oră înainte de termenul-limită, după ce Congresul a ajuns la un acord privind finanțarea bugetului federal pe termen scurt, de 45 de zile, fără a include în proiect sprijinul pentru Ucraina.

Proiectul de lege pentru această măsură temporară care menţine finanţarea guvernului până pe 17 noiembrie a fost adoptat de Camera Reprezentanților cu un vot de 335-91. Senatul și-a dat aprobarea, cu 88 de voturi la 9, iar președintele Joe Biden a semnat proiectul la scurt timp după aceea. Însă finanțarea actuală "se va epuiza în câteva zile", potrivit Radioului Public American.

Americanii mai pot finanța Ucraina cu 5,2 miliarde de dolari

Au existat mai multe dispute între congresmani cu privire la capacitatea de a mai acorda asistență ucrainenilor. În plus, urmează alegeri în SUA. La un moment dat chiar se vorbea și despe o criză.

Decizia a fost luată în ciuda faptului că Volodimir Zelenski a fost în SUA cu câteva zile înainte și a cerut ca țasa sa să fie sprijinită în continuare, pentru a nu pierde războiul.

În acest moment, conform Wall Street Journal, Pentagonul mai poate aloca cel mult 5,2 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia și pentru acel program pe termen lung (USAI) pe care americanii îl utilizează pentru modernizarea armatei ucrainene și de creștere a compatibilității acesteia cu NATO.

  • Cele 5,2 miliarde reprezintă echivalentul sumei pe care ucrainenii au primit-o de la americani în ultimele 6 luni. Însă acești bani înseamnă 12% din cele 43,9 miliarde de dolari furnizate de SUA Ucrainei de la începutul invaziei.

Conturile care au fost folosite pentru a completa arsenalul de arme din Statele Unite, după furnizarea asistenței Ucrainei, au scăzut la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, ceea ce nu este suficient pentru nevoile Pentagonului, după cum spun oficialii.

Potrivit Defense News, Pentagonul a anunțat că o eroare de contabilitate, care a avut loc anterior, a dus la acest fapt.

În august, Casa Albă ceruse Congresului un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că situația cu bugetul temporar nu va afecta livrarea și punerea în aplicare a ajutorului convenit anterior pentru țara sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE