Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski confirmă sosirea primelor tancuri americane M1 Abrams

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că primul lot de tancuri M1 Abrams, fabricate în Statele Unite, „se află deja în Ucraina”. Tancurile vor „întări acțiunile noastre împotriva ocupanților”, a declarat Zelenski.

Președintele Biden s-a angajat în ianuarie să trimită Ucrainei 31 de astfel de tancuri. Oficialii militari americani au declarat că livrările vor fi graduale, dar că se așteaptă ca toate să ajungă în următoarele săptămâni.

Mai puțin de jumătate din tancurile M1 Abrams așteptate au sosit până în prezent, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt pentru The Washington Post.

Ucraineni, torturați și uciși de forțele de ocupație rusești

Între timp, un grup de experți ai ONU au precizat că unii cetățeni ucraineni au fost torturați până la moarte de forțele de ocupație rusești.

„În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a provocat moartea victimelor”, a declarat Erik Mose, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, în timp ce echipa sa își prezenta ultimele concluzii.

Mose, un judecător norvegian cu experiență în domeniul drepturilor omului, a mai spus că soldații ruși „au violat și au comis violențe sexuale împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani” în Herson, membrii familiilor fiind adesea obligați să asiste la aceste abuzuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE