Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea o alianță internațională pentru armament. Zelenski: ”Suntem interesați să localizăm producția”

Nu mai puțin de 38 de companii străine din industria de Apărare vor produce tehnică militară și muniție pentru armata ucraineană. Kievul a lansat inițiativa creării unei alianțe internaționale a companiilor din domeniu, la care să adere orice producător dispus să investească la comanda ministerului ucrainean al Apărării. Anunțul a fost făcut în cadrul unui forum internațional organizat la Kiev.

Pentru a impulsiona investițiile, autoritățile ucrainene promit un regim special de activitate în domeniul apărării. De asemenea, a fost creat un fond special din care să fie finanțată industria. În acest scop, vor fi folosiți inclusiv banii obținuți din vânzarea activelor ruse confiscate, a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Suntem interesați să localizăm producția tehnicii de care avem nevoie pentru a ne apăra, dar și a fiecărui sistem avansat de apărare folosit de soldații noștri, care oferă Ucrainei, în prezent, cele mai bune rezultate pe front. Acesta este tipul de cooperare pe care îl discutăm deja cu partenerii noștri pentru producția de arme, echipamente și obuze.

Astăzi, la acest forum, anunțăm crearea Alianței Industriilor de Apărare”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Turcii care produc dronele anunță investiții într-o nouă fabrică

O investiție de 100 de milioane de dolari a fost deja anunțată de compania turcă ce produce dronele de atac Bayraktar. Fabrica de drone ar trebui să-și înceapă activitatea în anul 2025. Acorduri de cooperare au fost semnate și cu companii americane din industria de apărare.

”Creăm prima flotă de drone navale din lume, care transformă navele de război rusești în nave inutile și le forțează să se ascundă. Am început să producem tunuri și obuze de calibru NATO, care sunt necesare pe câmpul de luptă. Știți despre asta deja, este vorba de calibrul 155”, a mai spus liderul de la Kiev.

La forumul de la Kiev au participat peste 250 de companii străine din industria de apărare. Recent, grupul industrial german ce produce blindate și-a anunțat intenția de a investi într-o uzină care să producă tancuri în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE