Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ro-Alert în Galați, Tulcea și Brăila. Avioane F-16 au fost ridicate pentru a vâna drone rusești

Avioanele de atac F-16 au fost ridicate în aer după ce sistemul de supraveghere radar a indicat o posibilă pătrundere neautorizată a dronelor rusești în spațiul aerian românesc. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării Naționale, după ce armata rusă a efectuat, pe parcursul nopții trecute, un nou atac masiv cu drone kamikaze asupra regiunilor din sudul Ucrainei. Localnicii din Galați, Tulcea și Brăila au fost alertați prin mesaje Ro-Alert de posibilitatea "căderii unor obiecte din spațiul aerian".

Potrivit presei de la Kiev, apărarea aeriană a interceptat 30 de drone kamikaze. Au fost vizate în special regiunile din sudul Ucrainei – Vinița, Odesa și Nikolaev. În regiunea Odesa, la granița cu România, au fost doborâte șase drone Shahed de producție iraniană.

30/09/2023 , 12:20

Marcel Ciolacu: "Vor fi alarme, e normal"

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că "încă nu sunt elemente" privind căderea unor resturi de drone în zona Galaţi, subliniind că autorităţile au gestionat alarma.

"Vor fi alarme, e normal, este frontiera cea mai lungă cu un stat aflat în război", a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă în zona Galaţi autorităţile mai efectuează căutări pentru a se stabili dacă există posibile resturi ale unor drone, premierul a precizat: "Încă nu sunt elemente".

Știrea inițială:

Un mesaj Ro-Alert i-a avertizat pe locuitorii din trei județe din România despre posibilitatea "căderii unor obiecte din spațiul aerian". Sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a semnalat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul nostru aerian.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MapN, a vorbit în direct la Euronews România despre modul în care autoritățile au intervenit.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MapN: "Contextul în care a fost detectat acest semnal este faptul că în cursul acestei nopți, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. Structurile MapN au monitorizat această situație în timp real. Au fost detectate grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, fiind aplicate în această situație procedurile standard. Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele proprii aflate în serviciul de poliție aeriană și a notificat ISU privind instituirea măsurilor de alertare a populației în Tulcea și Galați."

Prefecții de Galați și de Brăila, care au fost la fața locului, susțin că ar fi găsit obiecte căzute în cartierul gălățean Dimitrie Cantemir, care ar putea fi din drone căzute în spațiul românesc. Întrebat ce se știe despre aceste posibile drone căzute, purtătorul de cuvânt al MApN a spus că deocamdată, nu au fost găsite obiecte căzute din spațiul aerian, însă autoritățile continuă căutările.

Atacurile ruse la porturile ucrainene s-au intensificat în ultimele două luni. Întrebat care sunt măsurile suplimentare de apărare luate la granița cu Ucraina, Constantin Spînu, purtător de cuvânt MapN, a spus:

"Au fost măsuri care s-au aplicat gradual, pentru a avea o mai bună posibilitate de a monitoriza zona. Acum aproximativ zece zile am anunțat și înăsprirea restricțiilor de survol pe porțiunea pe porțiunea frontierei comune cu Ucraina, între Galați și Sulina. S-au interzis zborurile sub 4.000 de metri. Este un complex de măsuri de natură militară și de natură de mana, de de natura managementului situațiilor de urgență, care sunt luate de autorități tocmai pentru a minimiza aceste riscuri și pentru a permite să avem o situație normală. România este o țară aflată în situație de pace, suntem membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai importante garanții de securitate care pot fi asigurate unei țări europene în acest moment."

Oamenii au fost avertizați prin Ro-Alert

Locuitorii din Galați, Tulcea și Brăila au fost avertizați aseară printr-un mesaj Ro-Alert că există posibilitatea "căderii unor obiecte din spațiul aerian". Mesajul a fost trimis la 23.40.

"Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute", arată mesajul transmis populaţiei.

Înainte de transmiterea acestui mesaj, mai mulți cetățeni au semnalat că au auzit zgomotul produs de un avion.

Mesaje Ro Alert de acest gen au mai fost emise în cazul atacurilor rusești cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Ca urmare a atacurilor cu drone ale rușilor la granița dintre Ucraina și România, două buncăre au fost instalate în satul Plauru, din Tulcea. Este cea mai apropiată zonă de portul ucrainean Izmail, vizat de atacuri rusești.

Militarii și geniștii care au amenajat buncărele le-au spus jurnaliștilor Euronews că sunt similare cu cele care sunt folosite de militari operativi în teatrele de operație în Afganistan sau în Irak. Așadar, ele sunt sigure pentru populație.

MApN: Nu au fost identificate obiecte căzute în spațiul nostru

Ministerul Apărării Naționale informează că până acum nu au fost găsite obiecte căzute pe teritoriul nostru. Mesajul Ro-Alert a fost transmis după ce sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a semnalat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul nostru aerian. Traseul ar fi fost către municipiul Galați.

Forțe ale ISU, polițiști și polițiști de frontieră au fost trimiși în zona în care a fost înregistrat semnalul radar.

"În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile.

La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate", potrivit comunicatului MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE