Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu spune că buncărele din Plauru sunt "o improvizație". Militarii îl contrazic: sunt similare celor din Afganistan sau Irak

Două buncăre au fost instalate în localitatea Plauru, cea mai apropiată de portul ucrainean Izmail, vizat de atacuri cu drone rusești. Marcel Ciolacu spune despre aceste adăposturi civile că sunt improvizate și inestetice. El este contrazis chiar de către militarii care amenajează buncărele.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Nu sunt foarte aspectuoase acele adăposturi, dar au fost o improvizație foarte limitată de timp. Adevarat, nu arată estetic, a fost o intervenție rapidă, oamenii s-au simțit în nesiguranță."

Cu lățimea de doi metri la interior și înălțimea de un metru jumătate, ambele adăposturi ar trebui să protejeze localnicii de obiecte periculoase. Buncărele sunt acoperite cu saci cu pământ, pentru a absorbi șocul în cazul unei explozii.

Militarii și geniștii armatei, care amenajează unul dintre buncăre, au spus jurnaliștilor Euronews că nu este nicio improvizație. Este un buncăr similar celor care sunt folosite de militari operativi în teatrele de operație în Afganistan sau în Irak. Așadar, ele sunt sigure pentru populație.

Oamenii sunt speriați și spun că, uneori, bombardamentele se aud atât de puternic, încât ai impresia că ești chiar în portul atacat de ruși.

Arafat: Spațiile de protecție din România trebuie verificate

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că nu contează aspectul lor, ci faptul că sunt zone mai sigure decât casele sau beciurile. El recunoaște că toate spațiile de protecție din România au nevoie de verificări în privința siguranței pe care o oferă.

Raed Arafat, șeful DSU: "Indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranță mai sigure decât casele, făcute din beton. Oamenii pot să stea acolo o oră-doua până trece alarma aeriană.

Trebuie revizuită politica noastră pe adăposturi de protecție civilă în general, nu numai acolo. Avem evidența, trebuie să ne asigurăm că sunt puse la punct în special în zona de frontieră, că acolo riscul există."

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, cele două adăposturi au fost construite din elemente prefabricate și beton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE