Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt dronele Shahed 136, folosite de Rusia în războiul din Ucraina

Dronele joacă un rol din ce în ce mai important în războiul dus de Rusia în Ucraina. Modelele folosite inclusiv în atacurile asupra silozurilor de cereale din porturile de lângă granița cu România ar fi Shahed 136, drone de origine iraniană.

În ultimele cinci zile, portul Izmail a fost atacat de patru ori cu drone.

Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite miercuri pe teritoriul românesc, în localitatea Plauru, din județul Tulcea. De asemenea, localnicii au spus pentru Euronews că o a doua dronă ar fi căzut azi-noapte pe teritoriul nostru. MApN confirmă, într-un comunicat de presă, că se fac verificări pe Dunăre.

Specificațiile dronelor Shahed 136

Dronele Shahed 136 sunt drone tip kamikaze, care se distrug la atingerea țintei. Cântăresc în jur de 200 de kg, iar încărcătura lor explozivă este estimată la 50-60 de kg.

Au o lungime de 3 metri și jumătate și pot atinge o viteză de 185 de km pe oră. Cu o rază de acțiune de până la 2.500 de km, dronele Shahed 136 pot sta mai multe ore în aer înainte de a lovi o anumită țintă.

Fabricarea unui astfel de model costă aproximativ 20.000 de dolari, iar drona navighează cu ajutorul sistemului GPS, fără a avea însă o cameră de luat vederi.

În prezent, Moscova lucrează la propria sa versiune de drone Shahed-136, model dezvoltat în ultimii ani de industria iraniană de armament. Shahed înseamnă martir în limba persană, iar asemenea modele au mai fost folosite în războiul civil din Yemen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE