Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, despre rămășițele de dronă: "Am comunicat cu bună credință, în baza dovezilor de care am dispus"

Președintele Klaus Iohannis a precizat că a fost informat în timp real despre descoperirea rămășițelor aparent ale unei drone rusești pe teritoriul României. Neoficial, potrivit unor surse de la Cotroceni, ar fi aflat abia a doua zi după descoperirea lor despre rămășițe.

"Am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a componetelor și a momentului în care acestea au ajuns pe teritoriul României." a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în deschiderea discursului de la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

"În caz că se confirmă că aceste elemente vin de la drona ruseasca, este complet inadmisibil și vorbim despre o violare gravă a integrității și suveranității României, stat aliat NATO. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, România beneficiază de garanții de securitate foarte puternice."
a completat șeful statului.

Klaus Iohannis a revenit cu detalii despre subiect, după terminarea discuțiilor de la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

”În situația în care ne aflăm, în situația de război la granița noastră, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Deci astăzi avem altă situație decât ieri. Asta este.

Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună-credință și în baza dovezilor de care am dispus noi.

Nu putem face afirmații care angajează statul român în baza unor supoziții. Trebuie să avem dovezi pentru asta.

Ministerul Apărării m-a informat - și sunt convins că de bună-credință - că nu există astfel de piese și asta a fost comunicarea făcută public.

Între timp, situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii pași.

Însă, între timp am informat aliații NATO, ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să informeze în primul rând pe secretarul general, în al doilea rând să informeze aliații, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineață, în cadrul Consiliului nord-atlantic.

Aici ne găsim în momentul de față și în măsura în care cercetările aduc noi dovezi putem să facem următorii pași și să comunicăm tot ceea ce se găsește.”, a adăugat Președintele.

Iohannis, cu o zi în urmă: "Nicio piesă, nicio dronă pe teritoriul româniei"


Marți, președintele Iohannis dădea asigurări că că nicio dronă rusească nu a căzut pe teritorul țării noastre.

”Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național.", spunea printre altele Iohannis. Totul, la o zi după ce oficialii ucraineni au făcut publică informația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE