Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul dronelor. De ce ucrainenii continuă atacurile pe teritoriul Rusiei, în ciuda rezultatelor limitate

În ultimele luni, Ucraina a lansat aproape zilnic atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, puține dintre ele au lovit ținte strategice sau au provocat daune semnificative. Așadar, întrebarea care se pune este: de ce Kievul continuă aceste atacuri?

Majoritatea dronelor lansate de Kiev vizează capitala Moscova. Cu câteva excepții, loviturile Kievului nu vizează ținte militare și foarte rar provoacă daune sau victime, mai ales când aceste drone sunt interceptate de apărarea aeriană rusă.

Războiul psihologic

Pentru a înțelege strategia Kievului în acest caz trebuie să facem referire la termenul de „război psihologic”. La baza războiului psihologic stă un principiu enunțat încă din secolul V, î.Hr. Sun Tzu, în „Arta Războiului”: „Nu este nevoie să distrugi fizic inamicul, ci este suficient să îi distrugi voința de a lupta”.

Potrivit lui Peter Lee, expert de la Universitatea din Portsmouth, citat de euronews.com, Ucraina încercă să lovească ținte rusești extrem de simbolice, iar capitala Moscova, este o astfel de țintă. „Atunci când te confrunți cu un inamic mult mai mare, dronele îți permit să țintești capitala inamicului tău”. „Acest lucru, de secole, este cunoscut ca având un efect psihologic”.

„În Ucraina, astfel de atacuri ridică moralul unei armate și al unei populații care suferă teribil”, continuă Lee. „Este un mic indiciu al puterii ofensive, dar arată că sunt capabili să riposteze”.

Același lucru este valabil și pentru Rusia, doar că în sens invers.

„Există un efect psihologic în a duce războiul pe teritoriul Rusiei”, spune Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College. „Ucrainenii vor să arate slăbiciunea apărării aeriene rusești și că regimul nu este capabil să își protejeze cetățenii chiar în inima Rusiei”.

„Ochi pentru ochi”

Totuși, există și pericolul ca strategia Kievului să se întoarcă împotriva sa. De la invazia din 2022, Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a atacat ținte civile în încercarea de a distruge voința de a lupta a ucrainenilor. Miron spune că atacurile cu drone ale Kievului i-ar putea afecta reputația dacă ar fi uciși civili ruși.

„Înțeleg de ce ucrainenii vor ca Rusia să simtă cum e să te trezești dimineața cu sirenele antiaeriene, să te ascunzi în pivnițe, să aștepți și să speri că un baraj de rachete nu te va ucide...Dar ei riscă să piardă avantajul moral".

Putin a condamnat atacurile Kievului, numindu-le un „semn clar de activitate teroristă”. „Aceste atacuri sunt foarte benefice pentru Rusia în ideea în care pot justifica ceea ce face Moscova în Ucraina”, a explicat Miron, sugerând că aceste atacuri ar putea crește sprijinul populației ruse pentru război.

Degradarea capacității de luptă a Rusiei

Un alt obiectiv al atacului cu drone al Kievului este degradarea capacității de luptă a Rusiei.

„Ucraina nu are aceeași putere aeriană ca Rusia. Ceea ce încearcă să obțină prin războiul cu drone este un fel de paritate”, spune Miron, menționând cum dronele sunt mult mai rentabile decât rachetele.

În august, patru avioane militare au fost distruse în „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone ucrainene împotriva Rusiei de la începutul conflictului.

Nu se știe câte drone ucrainene au lovit Rusia, informațiile fiind atent păzite de ambele părți. Unii sugerează că războiul dronelor este menit să distragă atenția de la o contraofensivă lentă. Cu toate acestea, Lee a respins această afirmație, spunând că dronele au jucat un rol important în lupta de uzură cu care se confruntă Ucraina.

„Nimeni cu bun simț nu s-ar aștepta la un rezultat rapid. Războiul nu este un film de la Hollywood. Este urât și dificil, costisitor și brutal”, a declarat el pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE