Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin negociază livrări de armament cu Kim Jong Un. SUA cer Coreei de Nord să nu vândă muniție Rusiei

Vladimir Putin negociază în secret obținerea de muniție de la dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, a transmis Casa Albă, citând informații ale serviciilor americane de spionaj. Muniția ar urma să fie folosită de artileria rusă, în războiul din Ucraina.  

Vladimir Putin și dictatorul nord-coreean au întreținut o întreagă corespondență pe tema livrării de muniție. Negocierile s-au intensificat după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut o vizită la Phenian.

Statele Unite ale Americii au transmis că monitorizează situația și au făcut apel la Coreea de Nord să înceteze negocierile și să nu vândă arme Moscovei.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: ”Negocierile privind armele dintre Rusia și Republica Populară Nord-Coreeană avansează în mod activ. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a călătorit recent în Coreea de Nord pentru a încerca să convingă Phenianul să vândă muniție de artilerie Rusiei. De la această vizită, președintele Putin și liderul nord-coreean, Kim Jong un, au făcut schimb de scrisori prin care s-au angajat să își intensifice cooperarea bilaterală. Informațiile noastre mai indică faptul că, în urma vizitei lui Șoigu, un alt grup de oficiali ruși a călătorit la Phenian pentru discuții ulterioare privind potențiale tranzacții cu arme între Coreea de Nord și Rusia.”

Casa Albă afirmă că este vorba cantități semnificative de muniție, cât și despre alte materie primă folosită în industria de armament a Rusiei.

Problema a fost ridicată și la Națiunile Unite de către ambasadoarea SUA. 

Linda Thomas Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU: ”Aceste potențiale înțelegeri ar putea include, de asemenea, furnizarea de materii prime care ar ajuta baza industrială de apărare a Rusiei. În căutarea acestor arme, Rusia va încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate, inclusiv rezoluțiile pentru care Rusia însăși a votat.”

Pe de altă parte, șeful diplomației europene, Josep Borrell, le-a cerut statelor Uniunii Europene să sporească producția de armament pentru a livra muniție Ucrainei.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri europene: ”Dacă statele membre nu sunt în situația de a furniza mai mult din stocurile lor, este doar un stimulent pentru a crește capacitatea de producție și pentru a o face mai repede și mai bine, nu? Mai mult și mai repede. Aș vrea să bat moneda pe aceste două cuvinte, trebuie să facem mai mult și mai repede.”

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a făcut o vizită la Phenian, în urmă cu o lună, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la sfârșitul războiului coreean. Șoigu a fost primit de Kim Jong Un și a participat la parada militară, la care au fost expuse noi tipuri de armament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE