Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile Ucrainei l-au înfuriat din nou pe Dmitri Medvedev: "Rusia are dreptul să declanșeze război cu fiecare țară NATO"

Dmitri Medvedev amenință din nou țările NATO. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a făcut un nou anunț, după atacurile ucrainenilor asupra teritoriului rus. Acesta a anunțat că "Apocalipsa se apropie".

Medvedev a postat un nou mesaj pe rețeaua de socializare X, pe care l-a încheiat cu un citat din fostul lider sovietic al URSS, Nikita Hrușciov: "Fie că vă place sau nu, istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa".

Medvedev invocă un casus belli, ca motiv al Rusiei să atace NATO

"Infractorii ucraineni au anunțat că orice lovitură a lor împotriva oricărei ținte rusești - de exemplu, în Crimeea - a fost aprobată de NATO. Dacă este adevărat - și nu există niciun motiv să ne îndoim că nu este - atunci aceasta este o dovadă directă și semnificativă, din punct de vedere juridic, a complicității Occidentului la războiul împotriva Rusiei. Este un casus belli rafinat, iar pentru Rusia, este o oportunitate să acționeze, în cadrul jus ad bellum, împotriva fiecărei țări NATO", a scris Medvedev.

Termenul casus belli vine din limba latină și înseamnă o "justficare a unui act de război", un "motiv de război". Este un termen din dreptul internațional și reprezintă motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat. Această teorie a fost dezvoltată prima dată în Grecia antică. Iar jus ad bellum se referă la condițiile în care un stat poate recurge la război.

Această reacție a lui Medvedev vine după ce forțele armate ucrainene au atacat în mod repetat peninsula Crimeea, care este ocupată de ruși din 2014 și pe care Zelenski a promis că o va elibera.

Occidentul a anunțat că va susține Ucraina până când va câștiga războiul

Țările occidentale au furnizat Kievului armament și echipamente, după ce Rusia a invadat Ucraina începând cu februarie 2022. Iar rușii vor să știe dacă Occidentul oferă și asistență militară mai directă. În aprilie, s-a vehiculat că forțele speciale ale țărilor occidentale erau la sol în Ucraina, însă nu este clară această informație, conform Euronews.com.

În mesajul său, Dmitri Medvedev a dat mai multe citate din versete biblice, pe care el le consideră relevante în acest context.

"Și în acele zile oamenii vor căuta moartea și nu o vor găsi; și vor dori să moară și moartea va fugi de ei", a fost unul dintre citate, care apare în Apocalipsa 9:6.

"Suntem amintiți până când stăm în calea celorlalți", este alt citat, care îi aparține lui Vladimir Lenin, cel care a condus revoluția bolșevică și a fost primul lider al Uniunii Sovietice.

Medvedev a obișnuit, de la începutul războiului din Ucraina, să tot amenințe Occidentul prin fel și fel de mesaje. Însă toate aceste amenințări anterioare fie au fost goale de conținut, fie au stârnit ridicolul.

În mai, el s-a referit la Țările Baltice ca aparținând Rusiei, adăugând că Polonia este „ocupată temporar” din cauza prezenței NATO în interiorul țării, inclusiv 10.000 de soldați americani, potrivit AP.

Deși nu se afla direct în URSS, Polonia era un stat satelit al Uniunii Sovietice. Sistemul comunist, care era perceput popular ca fiind corupt și ineficient, s-a prăbușit în anii 90.

Cele trei mici state baltice - Lituania, Letonia și Estonia - au fost ocupate de URSS până la prăbușirea acesteia, în 1991. Însă în Țările Baltice au crescut îngrijorările cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia, de când această țară a invadat Ucraina. Țările baltice sunt susținătoare ale Kievului, oferind ajutor, arme și găzduind populații semnificative de refugiați ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE