Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea anexa regiuni separatiste din Georgia. ”Preocupările noastre devin tot mai reale”

Rusia ar putea anexa Abhazia și Osetia de Sud, regiunile separatiste ale Georgiei. Avertismentul a fost lansat de fostul președinte Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, în contextul în care Moscova marchează 15 ani de la momentul în care a recunoscut independența celor două regiuni, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud. S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a scris Dmitri Medvedev într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî.

Autoritățile georgiene au pierdut controlul asupra regiunilor Abhazia și Osetia de Sud, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în anul 1991. Ulterior, Moscova le-a recunoscut independența în anul 2008, în contextul în care Georgia a încercat să recâștige cu forța controlul asupra Osetiei de Sud, fapt ce a determinat un contraatac din partea Rusiei.

Cu toate că relațiile dintre Rusia și Georgia s-au îmbunătățit de atunci, Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul c-ar fi generat tensiuni în jurul Georgiei, prin discuțiile privind posibila aderare la NATO.

”Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale", a precizat Dmitri Medvedev în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.

În schimb, oficialii de la Tsibili au precizat în repetate rânduri că sunt hotărâți să se alăture Alianței Nord-Atlantice, demers prin care ar păstra integritatea teritorială a țării.

În septembrie 2022, Rusia a anunțat anexarea a patru provincii ale Ucrainei - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie -, fără a obţine recunoaşterea lor pe plan internaţional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE