Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia denunţă ''atacuri masive cu drone'' ucrainene şi susţine că a dejucat o tentativă de debarcare în Sevastopol

Rusia a doborât miercuri dimineaţă opt drone ucrainene în şase regiuni, inclusiv în Moscova, în ceea ce primarul capitalei, Serghei Sobianin, a descris ca fiind o "tentativă de atac masiv" împotriva ţării sale, transmite EFE, citată de Agerpres.

Totodată, Rusia a susţinut că a distrus miercuri dimineaţă în Marea Neagră patru şalupe militare rapide ale forţelor speciale ucrainene care încercau să debarce în Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ministerul Apărării rus a raportat că pe tot parcursul nopţii apărarea antiaeriană "a dejucat încercările regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule fără pilot împotriva unor obiective de pe teritoriul Federaţiei Ruse".

Instituţia condusă de Serghei Şoigu a dat asigurări că sistemele antiaeriene au distrus între orele 21:00 şi 01:00 GMT trei drone deasupra regiunii de graniţă Briansk, o a patra deasupra provinciei învecinate Oriol, o a cincea în provincia Kaluga, încă două în Riazan şi o a opta dronă în regiunea Moscovei.

"În această noapte s-a încercat realizarea unui atac masiv cu drone în Districtul Federal Central (din Rusia). Unul dintre vehiculele aeriene fără pilot care se îndrepta spre Moscova a fost distrus de forţele de apărare antiaeriană în districtul Ruza. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau pagube", a scris Sobianin pe contul său Telegram.

Alte atacuri respinse

Anterior, guvernatorul regiunii Pskov, din nord-vestul Rusiei, Mihail Vedernikov, a raportat că apărarea antiaeriană a respins un atac similar împotriva aerodromului din regiune, unde au fost incendiate avioane militare de transport Il-76.

Vedernikov, care a precizat că, potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat răniţi, a postat o scurtă înregistrare video în care poate fi auzită o explozie şi se pot observa flăcări deasupra aerodromului.

"Ca rezultat al unui atac cu drone, patru avioane Il-76 au fost avariate. A izbucnit un incendiu; flăcările au cuprins două avioane", a relatat agenţia de presă rusă TASS, care a citat declaraţiile unui reprezentant al serviciilor de urgenţă.

Agenţia de presă dpa notează că aerodromul din apropiere de Pskov găzduieşte divizia de paraşutişti care a luat parte la primul val de atacuri asupra Ucrainei, în februarie 2022.

În paralel, Ministerul Apărării rus a dat asigurări că un avion al Flotei ruse de la Marea Neagră a distrus patru ambarcaţiuni militare de mare viteză având la bord grupuri de debarcare din cadrul forţelor de operaţiuni speciale ucrainene, cu un total de până la 50 de persoane.

"La 30 august, în jurul orei 21:00 GMT, un avion al Flotei Mării Negre a distrus patru ambarcaţiuni militare cu motor în timpul debarcării forţelor de operaţiuni speciale ucrainene cu un total de 50 de persoane" la bord, a transmis Ministerul Apărării rus pe canalul său Telegram.

La rândul său, Mihail Razvojaev, guvernatorul Sevastopolului, unde se află baza principală a Flotei Mării Negre a Rusiei, a declarat, tot pe Telegram, că forţele ruseşti antisubmarine şi antisabotaj au respins un atac cu un număr nespecificat de drone în zona golfului.

Potrivit agenţiei oficiale TASS, a fost vorba despre drone maritime.

La 24 august, Ucraina a informat că forţele sale speciale au efectuat în zorii zilei o incursiune în peninsula Crimeea, la 18 luni de la începerea invaziei ruse şi la împlinirea a 32 de ani de la obţinerea independenţei Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE