Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou atac cu drone în portul Izmail, la graniţa cu România. Este al patrulea atac în cinci zile

Publicat de: Euronews

Rusia a atacat din nou infrastructura portuară din Izmail, cu drone, noaptea trecută. Anunțul a fost făcut de autoritățile locale ucrainene, care spun că este al patrulea atac în ultimele cinci zile.

Potrivit surselor Euronews România, se fac noi verificări pe Dunăre, după ce localnicii spun că au auzit exploziile dinspre localitatea Izmail, aflată la granița cu țara noastră.

"Este deja al patrulea atac asupra districtului Izmail în ultimele cinci zile", a scris şeful Administraţiei Militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, pe contul său de Telegram, potrivit Agerpres.

Au atacat timp de trei ore cu drone kamikaze din Iran

Kiper a explicat că acest nou atac a durat trei ore şi a fost efectuat cu drone kamikaze Shahed, dezvoltate de Iran, pe care Rusia le foloseşte aproape în fiecare noapte pentru a ataca teritoriul ucrainean.

"Ca urmare a atacului de astăzi cu drone Shahed, în diverse zone au fost avariate infrastructuri civile şi portuare, un lift şi o clădire administrativă", a precizat oficialul. O persoană a suferit răni minore.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat miercuri noaptea un total de 33 de drone Shahed asupra regiunilor Odesa (sud) şi Sumi (nord-est), fiind doborâte un număr de 25.

Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul românesc. Descoperirea a fost făcută în localitatea Plauru, din județul Tulcea.

Inițial, Klaus Iohannis a declarat că nicio dronă rusească nu a căzut pe teritorul țării noastre.

"Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național."

Ulterior Ministrul Apărării a confirmat prezența unor resturi posibil ale unei drone rusești, pe teritoriul României.

Președintețe țării a cerut "investigarea de urgență și profesionistă a componetelor și a momentului în care acestea au ajuns pe teritoriul României."

La jumătatea lunii iulie, Rusia a pus capăt acordului prin care se angaja timp de un an să permită exportul cerealelor Kievului prin trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, toate situate în regiunea Odesa.

De atunci, a atacat continuu infrastructura agricolă şi portuară din regiune, atât porturile de la Marea Neagră, cât şi cele de la Dunăre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE