Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert: Dronele iraniene folosite de Rusia sunt realizate „aproape exclusiv” din componente occidentale

Dronele iraniene folosite de Rusia pentru a ataca infrastructura esențială a Ucrainei sunt realizate „aproape exclusiv” din componente venite din Europa, SUA și Asia, potrivit unui raport.

Au fost analizate trei drone recuperate din Ucraina

Constatările, publicate de Conflict Armament Research, o organizație cu sediul în Marea Britanie care urmărește utilizarea armelor ilegale în conflicte, pun sub semnul întrebării regimul îndelung stabilit de sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Iranului și exercită o presiune suplimentară asupra Uniunii Europene și aliaților săi pentru a elimina lacunele.

Prin intermediul mai multor călătorii în Ucraina, echipa Conflict Armament Research a reușit să colecteze și să analizeze două modele de așa-numite drone kamikaze - Shahed-131 și Shahed-136 -, care se autodistrug odată ce și-au atins ținta, împreună cu Mohajer-6, o dronă tactică și de luptă.

Cele trei vehicule aeriene fără pilot au prezentat multiple asemănări cu alte drone de fabricație iraniană care fuseseră documentate anterior în Orientul Mijlociu între 2017 și 2022, ceea ce i-a determinat pe anchetatori să concluzioneze că dronele folosite de Rusia pentru a purta războiul împotriva Ucrainei au fost asamblate în Iran.

Teheranul este unul dintre puținii aliați pe care Moscova îi mai are pe scena globală.

Unele componente pot fi găsite pe piața liberă

„Am găsit (n. red. în drone) componente din diferite țări europene”, a declarant pentru Euronews Damien Spleeters, director adjunct de operațiuni la Conflict Armament Research.

„De obicei, foarte des, producătorii au foarte puțină vizibilitate și control asupra locului unde vor ajunge produsele lor. Așadar, încercăm să identificăm și să triangulăm canalele de distribuție care ar putea fi problematice în sensul că au fost folosite de Rusia sau Iran pentru a achiziționa aceste componente”, a mai spus Spleeters.

Spleeters a explicat că, în timp ce unele dintre componentele occidentale găsite în dronele fabricate în Iran ar fi trebuit să fie monitorizate în cadrul sancțiunilor actuale, altele erau simple articole care pot fi găsite pe piața liberă.

În condițiile în care războiul din Ucraina nu se întrevede un sfârșit, Uniunea Europeană și partenerii săi încearcă să elimine lacunele și să își consolideze sancțiunile impuse Kremlinului.

Cel mai recent pachet de măsuri de la Bruxelles include o interdicție a exporturilor de drone fabricate în UE cu destinația Rusia, Iran sau orice altă țară suspectată că ar alimenta mașina de război a lui Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE