Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Cum pot fi doborâte avioanele și dronele inamice care intră în România și cum se stabilesc obiectivele care trebuie apărate

Autoritățile dau asigurări că spațiul aerian al României este bine protejat în permanență. România are mijloace pentru a reacționa în caz de amenințare aeriană.

Săptămânile trecute, într-o intervenție telefonică pentru Euronews România, comandantul Bogdan Istrat, de la Brigada I rachete sol-aer a explicat cum pot fi doborâte avioanele și dronele inamice care intră în România și cum se stabilesc obiectivele care trebuie apărate în țara noastră.

”Spațiul aerian al României este protejat, bineînțeles. Și în acest moment și în trecut și în viitor tot spațiul aerian al României va fi apărat.

Organizarea spațiului aerian înseamnă utilizarea conjugată a sistemelor de supraveghere aeriană, a aviației și a mijloacelor de apărare antiaeriană într-un mod sincron și complementar împotriva amenințărilor aeriene.

Și pe timp de pace, în permanență, spațiul aerian este supravegheat și în permanență există mijloace pentru a avea o reacție împotriva unor amenințări aeriene, care bineînțeles în România nu sunt atât de multiple și se referă în general la avioane infractoare care încalcă regimul de zbor. Un termen specific timpului de pace este serviciul de lupta permanent. În cazul acestui serviciu sunt forțe aeriene care sunt pregătite oricând să reacționeze.

În timp de criză, conflict, apărarea spațiului aerian devine mult mai complexă și se realizează conform unor planuri bine stabilite.”, a declarat Bogdan Istrate, comandant Brigada I rachete sol-aer.

Cum pot fi doborâte avioanele și dronele inamice care intră în România

”Avioanele și dronele care ar intra în țara noastră, să zicem acum, în timp de pace, sunt descoperite (depinde și de altitudinea de zbor), iar doborârea acestora pe timp de pace are un regim foarte restrictiv, nu se poate deschide focul asupra unor ținte aeriene decât în urma unui algoritm foarte bine pus la punct. În momentul în care o dronă/avion pune în pericol un obiectiv de pe teritoriul nostru, atunci va fi doborât de aviație sau de mijloacele de apărare aeriene cu baza la sol în momentul în care intră în raza de acțiune.

Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, avem deja patru sisteme în țară, urmează să mai vină trei, sunt în curs de operaționalizare și putem executa structură de apărare aeriană.”, a adăugat acesta.

Cum se stabilesc obiectivele care trebuie apărate

”Așa este, niciun stat din lume nu poate să asigure apărarea antiaeriană pe întreg teritoriul ei, de cele mai multe ori în conflicte nici nu este nevoie de așa ceva. Obiectivele apărate într-o situație de conflict sunt stabilite în urma unui proces de planificare riguros, începând de la nivel strategic, operativ și tactiv.

Apoi se stabilesc o serie de planuri, se întocmește un plan special care se numește Planul Apărării Aeriene și Antirachetă, iar toate obiectivele militare, obiectivele de infrastructură, care au relevanță foarte mare pentru desfășurarea campaniei sunt apărate împotriva amenințărilor aeriene.

Instituțiile statului care se ocupă de strategie sunt Centrul Național Militar de Comandă și continuând cu Comandamentul Forțelor Întrunite și Comandamentul Componentei Aerienei, la toate la aceste niveluri se detaliază planurile pentru apărarea antiaeriană și antirachetă, în cazul unei operațiuni.

Stratificarea apărării aeriene înseamnă să nu te bazezi pe un singur sistem, ci pe mai multe tipuri de sisteme care acționează la altitudini diferite și cu raze de acțiune diferite”, a mai spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE