Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg despre bucățile de dronă găsite în România: ”NATO nu are niciun indiciu privind un atac intenționat al Rusiei”

NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, transmite Reuters, citată de Agerpres.

'Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare', a spus Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor.

Cel mai fierbinte punct de pe harta României

Resturi care ar putea proveni de la o dronă rusească au fost găsite miercuri pe teritoriul românesc. Confirmarea a venit din partea autorităților române, deși, cu o zi înainte, președintele Iohannis dădea asigurări că nicio dronă rusească nu a căzut pe teritorul țării noastre. Descoperirea a fost făcută în localitatea Plauru, din județul Tulcea.

Statele membre NATO și-au exprimat miercuri ”solidaritate puternică” cu România.

”Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape și rămânem în contact strâns cu Aliatul nostru România”, a spus NATO într-un comunicat.

”Autoritățile române au confirmat că pe pământ românesc, aproape de granița cu Ucraina, au fost găsite resturi, posibil de la o dronă. Autoritățile române investighează incidentul. România a informat aliații NATO despre acest incident în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România.

De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în strânsă legătură cu aliatul nostru România,” a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Șeful statului spune că dacă se dovedește că drona este rusească, atunci acest lucru schimbă scenariul și este considerată o violare a spațiului românesc.

"În caz că se confirmă că aceste elemente vin de la drona ruseasca, este complet inadmisibil și vorbim despre o violare gravă a integrității și suveranității României, stat aliat NATO. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, România beneficiază de garanții de securitate foarte puternice," a explicat șeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE