Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul comunei Ceatalchioi cere sprijin pentru locuitorii satului Plauru: ”Statul român şi-a luat mâna de pe noi”

Primarul comunei Ceatalchioi din județul Tulcea, Tudor Cernega, a solicitat sprijin autorităților naționale în favoarea locuitorilor satului Plauru. Acesta semnalează de peste o lună că dronele rusești, implicate în atacuri asupra portului ucrainean Izmail, zboară deasupra caselor localnicilor, iar unele dintre ele au căzut foarte aproape de localitate. Cu toate acestea, primarul spune că a fost ignorat de presă și că a fost interpretat greșit, spunându-se despre acesta că-și pregătește campania electorală.

”Eu am mai făcut declarații în care am spus că există o suspiciune că o dronă lovită de ucraineni, lovită de apărarea aeriană ucraineană, că ar fi căzut în Dunăre sau în pădure în imediată vecinătate a Dunării. Am mai făcut o declarație cum că dronele vâjâiau pe deasupra locuințelor. După care, la alte posturi de televiziune, invitații au vorbit răutăcios că eu mi-am început campania. Au mai fost de atunci încă două atacuri, aveam niște informații de la localnici că s-ar putea să fi căzut.

Văzând sincer vă spun, după ce am văzut coordonatele, cunoscând zona foarte bine, fiind în apropiere o zonă greu accesibilă în care nu se desfășoară nicio activitate, nici pășunat, nici agricolă, nici forestieră, m-am gândit că ar fi posibil. Am mai avut niște informații cum că una din drone la lovitură, s-a simțit în Ceatalchioi foarte puternic, unii spuneau că e posibil să fii fost rachetă, pentru că față de impacturile anterioare, zgomotul a fost foarte puternic. Am avut locația cu coordonatele date de pe net. Am fost să verific. Am descoperit, am raportat, exact ce a raportat și domnul ministru. Erau fragmente care puteau duce la concluzia că acolo ar fost o explozie cauzată de o dronă. S-au ridicat probe, s-au trimis la laborator, se vor stabili”, a declarat primarul pentru Euronews România.

Primarul din Ceatalchioi: ”Statul român şi-a luat mâna de pe noi”

Primarul a mai spus că satul Plauru se află la o distanţă de cel mult 300 de metri de zona din portul Izmail în care au avut loc cele mai multe atacuri cu drone şi a amintit şi faptul că, din cauza numeroaselor nave care folosesc sectorul românesc al Dunării de pe braţul Chilia, pescarii nu-şi mai pot desfăşura activitatea.

"Navele au intrat în spaţiul românesc al Dunării, nu mai ai loc unde să arunci plasele, iar statul român şi-a luat mâna de pe noi", a mai spus Tudor Cernega, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă există posibilitatea ca și alte drone să fi trecut granița în partea română, primarul nu a exclus acest fapt spunând că: ”totul este posibil”.

”Oamenii sunt speriați, se așteptau să dea mai multe. Mai ales acum că s-au găsit și aceste indicii... cert este că acolo a fost ceva și oricând accidental pot cădea...”, a spus primaul.

Primarul a menționat că urmează să poarte discuții cu localnicii în vederea unei strămutări benevole, dacă situația va escalada. Însă, unii tulceni din comuna Ceatalchioi spun că nu vor să plece din satele în care s-au născut.

”Va fi o mutare benevola, dacă consideră dumnealor, în care domnul ministru și domnul prefect mă asigură că vor beneficia de aceleași condiții ca și un ucrainean”, a mai adăugat Tudor Cernega.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE