Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO, despre noile fragmente de dronă găsite în România: ”Nu deținem informații care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei”

Ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, i-a informat miercuri, în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului Nord-Atlantic, pe aliaţii NATO cu privire la continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României, potrivit Agerpres.

Ambasadorul i-a informat pe aliaţi că pe teritoriul României au fost identificate, pentru a treia oară, fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia. Autorităţile române rămân în alertă şi desfăşoară o anchetă completă.

Potrivit purtătorului de cuvânt interimar al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, ''NATO nu deţine informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat''.

''NATO este solidară cu aliatul nostru, România. Secretarul general a vorbit cu preşedintele Iohannis în weekend şi continuăm să monitorizăm situaţia în strânsă legătură cu autorităţile române''.

Elemente ale unei posibile drone au fost identificate miercuri în zonele Nufărul și Victoria din județul Tulcea, potrivit unei informări MApN. Dronele nu au fost depistate de radare, pentru că zboară la mică altitudine, spun surse militare pentru Euronews. Informația apare după ce localnicii au fost anunțați prin Ro-Alert că e posibil să cadă obiecte din spațiul aerian.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a notificat partenerii din cadrul NATO și că l-a convocat de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse. 

”Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Cu puțin timp înainte de acest anunț, Ministerul Apărării Naționale a menționat că fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE