Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția MAE după ultima dronă căzută în România. Ministrul de Externe a anunțat aliații NATO

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că  a notificat partenerii din cadrul NATO cu privire la recentul incident în urma căruia s-au descoperit pe teritoriul țării, în județul Tulcea, noi fragmente ale unei drone similare cu cele folosite de armata rusă. În plus, MAE a precizat că l-a convocat de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse. 

13/09/2023 , 21:40

Diplomații ruși la București, convocați din nou la MAE

Reprezentanții misiunii diplomatice a Federației Ruse la București au fost convocați din nou la sediul Ministerul Afacerilor Externe, după ce alte fragmente de dronă au fost descoperite în județul Tulcea, în zona de graniță dintre România și Ucraina.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 13 septembrie 2023, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care generează inclusiv riscuri de securitate pentru cetățenii români și care afectează siguranța transporturilor pe Dunăre și prin Marea Neagră. Aceste atacuri asupra civililor și infrastructurii civile sunt ilegale și considerate crime de război”, se arată într-un comunicat al MAE.

”Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Cu puțin timp înainte de acest anunț, Ministerul Apărării Naționale a menționat că fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE