Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MApN: Fragmente ale unor posibile drone, identificate în zonele Nufărul și Victoria din județul Tulcea. Surse: Drona nu a fost depistată de radar

Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zonele Nufărul și Victoria din județul Tulcea, potrivit unei informări MApN.

Dronele nu au fost depistate de radare, pentru că zboară la mică altitudine, spun surse militare pentru Euronews. Informația apare după ce localnicii au fost anunțați prin Ro-Alert că e posibil să cadă obiecte din spațiul aerian.

13/09/2023 , 14:41

Purtătorul de cuvânt al MApN: Dronele folosite de Rusia atacă la înălţimi mici, radarele obţin imaginea foarte greu

Constantin Spînu a afirmat, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici.

Întrebat de ce radarele nu au identificat dronele care ar fi căzut pe teritoriul României, Spînu a explicat: "Dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă în aceste atacuri atacă la înălţimi mici şi foarte mici, până în 100 de metri. Este un principiu de radiolocaţie, de fizică. Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că în aceste înălţimi există relief, există elemente de infrastructură, există vegetaţie, există chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor. Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă".

El a adăugat că "niciun radar de oriunde din lume nu are posibilităţi de descoperire nelimitate".

"Paleta de măsuri care să ducă la diminuarea riscurilor trebuie să includă şi include şi elemente de protecţie civilă şi un management al riscurilor din zona urgenţelor civile, astfel încât să fim siguri, atât cât se poate cu un război atât de violent la graniţe, că cetăţenii noştri sunt protejaţi prin toate măsurile care pot fi luate", a declarat purtătorul de cuvânt al MApN.

13/09/2023 , 13:33

Surse MApN: Drona nu a fost depistată de radare

Potrivit unor surse MApN, noua dronă prăbușită în România nu a fost detectată de radar. Rușii și-au mai îmbunătățit tactica, trimit drone la altitudini mici spre porturile ucrainene și sunt mult mai greu de depistat astfel.

Apărarea antiaeriană a României nu poate detecta orice obiect care ajunge pe teritoriul țării, spun specialiștii, chiar dacă Armata Română și aliații au în dotare echipamente moderne, cum sunt și radarele. Nici dronele care au ajuns în județul Tulcea zilele trecute nu au fost văzute pe radar.

„Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren”.

-Sursa: Facebook / Ministerul Apărării Naționale România - mapn.ro

Recent, pe 7 septembrie 2023, au fost găsite fragmente de drone rusești pe teritoriul României, tot în județul Tulcea, în localitatea Plauru. Militarii au început să construiască acolo spații de protecție a populației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE