Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La ce folosesc, de fapt, buncărele amplasate la granița cu Ucraina, despre care Marcel Ciolacu a spus că "sunt o improvizație"

Ca urmare a atacurilor cu drone ale rușilor la granița dintre Ucraina și România, două buncăre au fost instalate în satul Plauru, locul în care au căzut bucăți de dronă în urmă cu câteva zile. Însă acestea nu ar fi destinate civililor, ci militarilor, după cum spune generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, la Euronews România. Despre aceste buncăre, premierul Marcel Ciolacu a spus că "sunt o improvizație".

Buncărele amplasate în Plauru sunt destinate militarilor, nu civililor

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Acele sisteme de apăposturi din prefabricate sunt sisteme de apărare de campanie. Ele asigură protecția militarilor, nu sunt adăposturi de protecție civilă, acestea trebuie construite și necesită un timp mult mai îndelungat. S-a apelat la o asemenea soluție, iar sistemele respective de adăpostire sunt menite să protejeze militarii pe timpul unor acțiuni, în condițiile în care inamicul ar folosi un foc intens de artilerie sau de rachete, nu numai de drone.

Din punct de vedere al protecției fizice, ele sunt foarte bine calculate. Repet, pentru a proteja militari într-o condiție în care, într-o acțiune de război, sunt loviți cu artileria, cu rachetele, cu dronele. Vorbim de lovituri, nu vorbim de resturi, vorbim de atacuri masive cu artileria sau cu aruncătoarele, sau bombardament de aviație. Sunt sisteme de adăpostire pentru campanie, pentru condiții de război. Așa se adăpostesc militarii în condițiile în care asupra dispozitivului în care se găsesc se execută una semenea foc. Nu este cazul aici. Ele asigură o protecție foarte bună."

Rușii au atacat din nou cu drone la distanță mică de Tulcea

Generalul Virgil Bălăceanu a comentat și pe marginea ultimelor explozii, cele de duminică noapte, care au fost filmate chiar de locuitorii din Tulcea. Aceștia au primit o avertizare de tip RO-Alert, iar zgomotele surprinse pe filmări i-a înspăimântat pe mulți dintre localnici.

Virgil Bălăceanu: "Da, se aud zgomotele de la tunurile antiaeriene, executau trageri asupra dronelor care atacă obiective din zona limitrofă, de la graniță. Războiul economic este în plină desfășurare, atacă și vor ataca în continuare mai ales infrastructura portuară. Important este că s-a transmis mesajul RO-Alert, ceea ce înseamnă că Ministerul Apărării a deținut datele cu privire la posibilitaeta acestor atacuri. Mai pe înțelesurile tuturor, radarele au identificat direcțiile în care se deplasează aceste drone și, ca atare, s-a pus în acțiune mesaj RO-Alert, care are misiunea nu numai de informare, ci și de protecție civilă.

Pentru că probabilitatea cea mai mare este să asistăm - și nu este exclus să asistăm în continuare - la căderi de resturi din dronele care sunt nimicite de către uicraineni. Problema mai complexă ar fi dacă avem situația unei drone în drivă, care a fost deviată de la traiectoria sa datorită unor măsuri de război electronic pe care le-ar putea aplica ucrainenii, sau chiar a lovirii cu mijloacele de apărare antiaeriană, care nu realizează distrugerea dronei respective, ci doar avarierea. Deci sunt cel două situații în care nu putem să luăm în calcul decât incidente de graniță, nicidecum atacuri asupra teritoriului României."

Generalul exclude o posibilă activare a apărării antiaeriene din România, care să doboare dronele rusești.

Virgil Bălăceanu: "Adică noi să executăm trageri în spațiul aerian al Ucrainei, să doborâm dronele cu care rușii atacă? Protecția teritoriului este legată de măsurile de protecție civilă care vizează posibilitatea căderii unor resturi și măsurile legate de combaterea dronelor în derivă, dacă apar. Nu am avut niciuna din cele două situații".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE