Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă după ce a fost descoperită o dronă pe teritoriul României. Explicațiile purtătorului de cuvânt al MApN

O altă dronă posibil rusească a căzut pe teritoriul româniei în zonele Nufărul și Victoria, din județul Tulcea. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a explicat pentru Euronews România despre ancheta care este în derulare, deși nu a putut oferi informații despre când va fi finalizată aceasta.

”Am avut mai multe comunicate astăzi, pentru că a fost o zi cu adevărat plină. A început undeva după miezul nopții când am detectat grupuri de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene. Prima notificare a fost transmisă la ora 13:00. Am notificat IGSU cu privire la riscurile asociate acestei situații, pentru zonele din județele Tulcea și Galați. Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență au trimis în zonă notificări RO-Alert. Evenimentele au decurs, la cinci dimineața a încetat pre-alerta aeriană la noi, însă imediat, chiar la ora cinci am primit de la Tulcea semnalări că sunt sesizări la 112, cu posibile cazuri de impact de dronă. Zona indicată inițial a fost o zonă destul de mare Nufărul și Victoria. A fost declanșată o operațiune cu echipe specializate mixte de la MAI, dar și forțe și mijloace din alte instituții ale sistemului național de apărare.

La acest moment, datele pe care le avem din teren de la echipa de specialiști care au ridicat probele și le analizează, sunt cele pe care le-am transmis. Fragmentele au fost identificate ca fiind dintr-o dronă similară cu cele folosite de armata rusă, elemente care țin de certitudine, elemente specifice vom avea după ce ancheta se va termina”, a declarat Constantin Spînu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale nu a putut oferi un orizont de timp cu privire la momentul în care această anchetă va fi finalizată. 

În această seară mai multe echipe vor fi trimise în Delta Dunării pentru a monitoriza evenimentele. 

„Am crescut capacitatea noastră de observare, avem mai multe puncte de observare în zonă. Sunt mai multe mijloace tehnice care contribuie la formarea unei imagini tehnice mai bune, sunt forțe și mijloace de tip ”echipă de intervenție”, pe care le putem accesa și pe care le putem trimite în zonă, acolo unde este nevoie de ele”, a precizat Gen. Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MaPN.

Ce se întâmplă după ce a fost descoperită o dronă pe teritoriul României

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale a precizat că momentan nu există indicii cu privire la un atac țintit în România. Ipotezele actuale vizează un eveniment accidental sau neintenționat.

”În urma expertizei care se va efectua, se vor stabili cu siguranță și aceste aspecte. Dacă mijloacele care au produs aceste fragmente au pătruns pe teritoriul național, ca urmare a unui atac țintit, ca urmare a unei intenții și vreau să mai spun că până în acest moment nu există niciun fel de indiciu cu privire la un atac țintit  pe teritoriul României. Deci ipotezele sunt cele ale unui accident, ale unui eveniment neintenționat”, a mai spus Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MaPN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE