Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Are voie România să doboare dronele rușilor? Un fost oficial NATO a făcut precizări

În ultimele săptămâni au avut loc câteva incidente în care dronele lansate de ruși sau părți din ele au căzut chiar și pe teritoriul României. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă Armata română ar putea să le doboare, iar Generalul Gheorghiță Vlad, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, a declarat că România este gata să-și folosească "toată puterea militară pentru a apăra teritoriul".

Jamie Shea, care a fost purtător de cuvânt al NATO timp de 38 de ani, a făcut precizări în acest sens. Într-un interviu pentru publicația ucraineană Canal 24, Jamie Shea a precizat că România poate doborî dronele rușilor, dar numai dacă acestea ar ataca cu intenție directă teritoriul nostru. Cu alte cuvinte, doar dacă rușii ar lovi deliberat România, nu ca urmare a unui incident. În acest caz, se poate face referire la articolul 5 al NATO.

România poate lovi dronele rusești doar dacă acestea atacă intenționat teritoriul țării noastre

"Cu ajutorul NATO și al sistemelor proprii, România ar putea doborî aceste drone, în special Shahed-urile iraniene, care nu zboară foarte repede și sunt destul de mari. Deci ele pot fi o țintă.

Bineînțeles că Rusia este responsabilă, pentru că Rusia, nu Ucraina, este cea care lansează aceste sisteme pentru a distruge clădiri, silozuri și pentru a ucide civili. Dar în ceea ce privește articolul 5, depinde foarte mult de evaluarea faptului că un astfel de atac ar fi fost deliberat, că ținta a fost o țară membră NATO și că acest atac nu a fost un accident", a spus Jamie Shea.

Jamie Shea este profesor de strategie și securitate în cadrul Universității din Exeter și membru al think tank-ului Chatham House.

Acesta a fost întrebat cum ar trebui procedat în ceea ce privește resturile de dronă care cad pe teritoriul României și riscă să rănească oameni și să deterioreze clădiri. El susține că este foarte dificil să interceptezi bucăți dintr-o dronă lovită, dar că "este o problemă clasică de apărare aeriană, deci nu este atât de ușor".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE