Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacuri cu drone, filmate de localnicii din Periprava. Mesaj RO-Alert în Tulcea și Galați

Un nou atac cu drone, lansat de ruși, care a avut loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie, în sudul Ucrainei, foarte aproape de granița cu România, i-a speriat pe românii care trăiesc în apropierea porturilor ucrainene de la Dunăre. Mai mulți locuitori din satul Periprava au filmat atacul și au postat imaginile pe rețelele de socializare.

Atac cu drone la granița României cu Ucraina

În imagini se văd exploziile a două drone, la interval de câteva secunde. După o primă explozie, se aude cum sistemul antiaerian ucrainean încearcă să doboare o nouă dronă, după care cerul se luminează și urmează o nouă bubuitură puternică.

Din primele informații, dronele ar fi avut ca țintă orașul ucrainean Vâlcov, aflat la doar 400 de metri de satul Periprava, în nord-estul județului Tulcea, aproape de vărsarea Brațului Chilia în Marea Neagră.

Anterior atacului, oamenii din Tulcea au fost avertizați prin Ro-Alert să-și păstreze calmul și să se adăpostească, deoarece există „posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Autoritățile i-au îndemnat pe locuitori să se intre în beciuri, adăposturi sau să rămână în case, departe de geamuri și pereți exteriori. În mesaj se precizează că durata estimată este de 90 de minute.

Potrivit ISU Tulcea, mesajul a fost trimis pentru nordul județului Tulcea și zona de frontieră din Galați. Autoritățile ucrainene au confirmat atacul cu drone, de la granița cu România, însă, până la această oră, nu au dat și alte detalii.

Mesajul autorităților: "În urmă cu scurt timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj Ro-alert, prin care populația din zona de nord a județului Tulcea este informată despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Mesajul este unul de informare și prevede recomandări de protecție pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a județului Tulcea și zona de frontieră din municipiul Galați, respectiv plaja Cotul Pisicii, către vama Giurgiulești".

ISU Tulcea: "Populația a avut o mică sperietură în zona Periprava"

Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Tulcea:"Au fost câteva apeluri la 112, prin care se solicitau mai multe informații cu privire la primirea acestui mesaj RO-Alert. Dispecerii ISU le-au transmis că nu este motiv de panică, că trebuie să ia mesajul ca atare și să respecte recomandările care sunt scrise în acest mesaj. Au fost până în zece apeluri imediat după ce s-a emis mesajul.

Acest mesaj a fost emis de ISU, în urma informării din partea Ministerului Apărării, sau a altor structuri cu rol de apărare și securitate națională. Până în acest moment, nu avem apeluri prin care să fim anunțați de posibile căderi de obiecte pe teritoriul României. Populația a avut o mică sperietură în zona Periprava, unde au fost bombardamente vis-a-vis, pe malul ucrainean, dar situația este calmă. Revin cu rugămintea către cetățeni și către cei care sunt mai expuși și se află pe partea de nord a județului Tulcea, pe brațul Chilia, să respecte recomandările pe care ISU le face, să nu intre în panică și să își păstreze mereu calmul, indiferent de mesajele pe care le primesc. În principiu, mesajele sunt de informare și nu înseamnă un pericol iminent.

În funcție de informațiile pe care Ministerul Apărării le primește în urma monitorizării frontierei cu Ucraina, informația ajunge către ISU doar în cazul în care este nevoie de a se transmite astfel de mesaje și de a informa populația că urmează. În cursul nopții trecute, mesajul a fost dat cu puțin timp înainte de ora 23, astfel că la 23:05 a fost detectată prima explozie pe malul ucrainean, vis-a-vis de Periprava, după care următoarea a fost în jurul orei 23:10. Deci aceste mesaje vin înainte de a se produce un eveniment pe teritoriul Ucrainei, tocmai pentru a informa, iar fluxul informațional este foarte rapid și reacția noastră este una foarte rapidă.

Nu pot confirma cât de mult comunică autoritățile române cu cele ucrainene, nu este în subordinea ISU acest aspect, însă noi primim informările de la MApN, sau a altor structuri cu rol de apărare și securitate națională, care ne informează despre eventualele pericole ce pot apărea în imediata perioadă."

În urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Externe a confirmats-au descoperit resturi de dronă pe teritoriul României, iar șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse a fost convocat de urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE