Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina testează sisteme de inteligență artificială în războiul cu Rusia. "Mai multe drone, mai multe atacuri, mai puține nave rusești"

Ucrainenii continuă să înregistreze progrese pe front, în războiul cu Rusia, iar mare parte din aceste realizări se datorează tehnologiei avansate furnizate de Occident.

Inteligența artificială, pe câmpul de luptă din Ucraina

Între timp, ucrainenii duc acest război la un alt nivel. Ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, susține că armata testează și inteligența artificială pe câmpul de luptă. Acesta susține că, deși rușii întrerup comunicațiile externe prin de măsurile războiului electronic, inteligența artificială ajută la depășirea acestui obstacol.

"Avem nevoie de inteligența artificială, de exemplu, de tehnologia pentru găsirea țintelor, la fel cum funcționează și Lancet (n.r.: o dronă rusească), în așa fel încât o țintă să poată fi localizată în acest război electronic și să poată fi distrusă.

În acest moment, totul este în faza de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc deja inteligența artificială pentru a recunoaște țintele. Într-o pădure, se poate detecta o țintă și se poate recunoaște dacă este vorba de o persoană, un tanc sau un alt vehicul. Aceste tehnologii sunt folosite în mod activ", a precizat Mihailo Fedorov, citat de Kyiv Independent.

Ucraina anunță că a crescut producția de drone de peste 100 de ori

În plus, oficialii ucraineni au pus la punct, de mai multe luni, un sistem de fabricare a dronelor în regie proprie, iar Fedorov anunță că producția a crescut de peste 120 de ori.

"Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur. Cred că va fi o creștere de aproximativ 120 de ori până la 140 de ori, până la sfârșitul acestui an, dacă facem comparație cu anul precedent", a spus Fedorov.

În 13 și 14 septembrie, ucrainenii au atacat portul Sevastopol, din peninsula Crimeea, ocupată și anexată de ruși din 2014. Daunele provocate au fost imense, iar imaginile din satelit arată două nave de război și un submarin care au fost distruse sau cel puțin avariate grav. Ucrainenii au atacat și două bărci de viteză, care patrulau în zonă.

Ministrul Fedorov a postat pe rețelele de socializare imagini cu momentul unuia dintre atacuri.

În altă ordine de idei, ucrainenii au anunțat că au reușit distrugerea unei întregi brigăzi rusești lângă orașul Bahmut, odată cu recucerirea satului Andriivka, pe care Kievul îl consideră un obiectiv vital. Iar distrugerea acelei brigăzi reprezintă o "lovitură devastatoare", după cum precizează Armata Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE