Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este diferența dintre drona descoperită în Bulgaria și cele găsite pe teritoriul României

Drona care a fost găsită în Bulgaria este total diferită de cele care au căzut în România. Specialiștii din România vorbesc despre drone Shahed, de producție iraniană, care au căzut pe țărmul românesc. 

Drona care a fost găsită în Bulgaria nu este prevăzută pentru atac direct, ci este o dronă de spionaj căreia i-a fost atașat un explozibil, în acest caz fiind vorba de un obuz de mortier.

De când s-a început războiul din Ucraina, pe fondul lipsei de mijloace de atac, soldații ucraineni s-au bazat în mare parte pe improvizație în atacurile lor. În acest caz, multe dintre drone, unele chiar și civile, au fost modificate în așa fel încât să li se poată fi atașate grenade sau obuze. 

În acest moment este foarte greu de stabilit care este proveniența dronei. Nu este o dronă kamikaze, este o dronă improvizată, motiv pentru care acest model de dronă are o capacitate de zbor mai limitată față de cele create special pentru astfel de operațiuni. Astfel, specialiștii înaintează și teoria potrivit căreia, drona a căzut în mare și a fost adusă de valuri pe malul bulgăresc. Mai mult, nu se poate spune cu exactitate nici a cărei armate aparține dispozitivul, deoarece și soldații ruși și cei ucraineni folosesc drone improvizate de atac. 

Drone posibil rusești găsite pe teritoriul României 

Recent, fragmente de drone de proveniență rusă au fost identificate pe teritoriul României, precis în localitatea Plauru, județul Tulcea. Autoritățile militare au demarat construcția unor spații de protecție pentru populație în zonă. Elemente asemănătoare unei posibile drone au fost de asemenea descoperite în zonele Nufărul și Victoria din același județ, conform unei informări din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Surse militare afirmă că aceste drone nu au fost detectate de radar, deoarece operează la altitudini reduse.

Populația a fost informată prin intermediul sistemului Ro-Alert că există posibilitatea că obiecte să cadă din spațiul aerian.

După informarea României cu privire la descoperirea fragmentelor de dronă rusă pe teritoriul său, statele membre NATO și-au exprimat miercuri "solidaritate puternică" față de țara noastră. Această reacție vine în contextul preocupărilor generate de acest incident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE