Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Drona descoperită în Bulgaria a fost detonată. Cât de periculoasă putea fi

O dronă ce avea atașat un dispozitiv explozibil a fost descoperită în Tyulenovo, o localitate de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată la aproape 40 de kilometri de Vama Veche. Zona a fost izolată de autorități, în urma unui apel la 112, relatează publicația Novinite.

18/09/2023 , 12:27

Drona găsită în Bulgaria, diferită de cele căzute în România

Drona care a fost găsită în Bulgaria este total diferită de cele care au căzut în România. Specialiștii din România vorbesc despre drone Shahed, de producție iraniană, care au căzut pe țărmul românesc. 

Drona care a fost găsită în Bulgaria nu este prevăzută pentru atac direct, ci este o dronă de spionaj căreia i-a fost atașat un explozibil, în acest caz fiind vorba de un obuz de mortier.

De când s-a început războiul din Ucraina, pe fondul lipsei de mijloace de atac, soldații ucraineni s-au bazat în mare parte pe improvizație în atacurile lor. În acest caz, multe dintre drone, unele chiar și civile, au fost modificate în așa fel încât să li se poată fi atașate grenade sau obuze. 

În acest moment este foarte greu de stabilit care este proveniența dronei. Nu este o dronă kamikaze, este o dronă improvizată, motiv pentru care acest model de dronă are o capacitate de zbor mai limitată față de cele create special pentru astfel de operațiuni. Astfel, specialiștii înaintează și teoria potrivit căreia, drona a căzut în mare și a fost adusă de valuri pe malul bulgăresc. Mai mult, nu se poate spune cu exactitate nici a cărei armate aparține dispozitivul, deoarece și soldații ruși și cei ucraineni folosesc drone improvizate de atac. 

18/09/2023 , 11:26

Drona a fost detonată

O echipă de geniști a detonat drona descoperită de localnici în Tyulenovo. Intervenția a fost filmată de martori.

Drona a avut atașat un proiectil de mortier de 82 mm, a precizat un specialist citat de Novinite.

”Acesta este un dispozitiv exploziv improvizat. Proiectilul este arma, drona este doar un suport. Poate exista un pericol pentru cei care se află în apropierea ei. Trebuie să vă apropiați de ea cu mare atenție.

Este puțin probabil să fi fost dezactivat în apă, TNT și fitilul nu sunt afectate de aceasta. Prin impact, întregul dispozitiv va fi aruncat în aer. Dacă nu a fost în apă de câteva zile, drona rămâne periculoasă. 20 de metri până la hotel este o distanță foarte mică.

Un astfel de dispozitiv este periculos la distanțe destul de mari. În interior se află aproximativ o jumătate de kilogram de TNT. Dacă mina explodează, fragmentele sunt periculoase la 100-200 de metri, chiar și până la 300 de metri. Este periculos pentru oamenii de la hotel”, a explicat fostul ministru bulgar de Interne, Valentin Radev, care este și specialist în muniții.

Știrea inițială:

Polițiștii bulgari au intervenit la fața locului, după ce au fost alertați de proprietarul unui hotel. Bărbatul a declarat pentru postul bTV că a sunat la numărul de urgență 112, duminică seara, în jurul orei 21:40, pentru a spune că a descoperit o dronă, însă autoritățile nu l-au luat în serios.

"Nouă ore mai târziu - lipsă totală de acțiune a instituțiilor, așteptăm ca militarii să doarmă, toată lumea a fost anunțată, dar nimeni nu face nimic", a afirmat hotelierul, conform sursei citate.

Bărbatul a mai precizat că dispozitivul explozibil are aproape 60 cm, iar drona în sine are aproximativ 3 metri.

Zona este izolată și urmează să fie inspectată de ofițerii Marinei din Bulgaria.

Reacția Ministerului Apărării din Bulgaria în cazul dronei prăbușite

Potrivit Euronews Bulgaria, autoritățile nu au stabilit cum a ajuns drona în zona de coastă și cui aparține.

Specialiști din cadrul Marinei vor efectua o misiune de recunoaștere și eliminare a obiectului descoperit în în Tyulenovo, a anunțat Ministerul Apărării. O unitate modulară de eliminare a munițiilor de la Baza Navală Varna a fost mobilizată luni dimineață, pentru a interveni în cazul obiectului descoperit în apropierea unui debarcader.

Militarii au intervenit la solicitarea guvernatorului regional al districtului Varna și din ordinul ministrului Apărării.

La jumătatea lunii august, Forțele navale din Bulgaria au fost alertate în urma exploziei de la Costinești. Ministerul Apărării de la Sofia a anunțat că Marina bulgară desfășoară acțiuni suplimentare de monitorizare a minelor din Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE