Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou zbor de lux pentru Klaus Iohannis. Cu ce avion s-a deplasat la Adunarea ONU

Președintele României a folosit din nou un avion privat pentru deplasarea oficială în străinătate. De această dată, Klaus Iohannis s-a îmbarcat de la Sibiu cu destinația New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Președintele a fost dur criticat pentru avioanele de lux pe care le închiriază pentru deplasările în străinătate.

Potrivit site-ului BoardingPass specializat în domeniul aviației, Administrația Prezidențială a închiriat un avion care poate transporta maximum 13 pasageri. Zborul președintelui către New York este fără escală și durează aproximativ nouă ore. 

Administrația Prezidențială refuză în continuare să furnizeze informații privind costurile acestor deplasări pe motiv că sunt clasificate. BoardingPass a calculat însă că zborurile președintelui Klaus Iohannis din 2022 și primele două luni din 2023 au costat 3,3 milioane de euro. De asemenea, aceeași sursă afirmă că majoritatea călătoriilor în străinătate ale președintelui Iohannis au avut escală la Sibiu. Precizăm că soția președintelui, Carmen Iohannis, este profesoară de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. 

Statul român nu deține în acest moment o aeronavă pentru deplasarea președintelui sau a premierului.

Potrivit site-ului Europa Liberă, Serviciul de Protecție și Pază a fost însărcinat în 2016 să caute un avion prezidențial. Au fost selectate trei aeronave second hand, însă la acel moment, premierul în funcție, Dacian Cioloș, a refuzat achiziția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE