Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costul avionului pentru vizita din Japonia a președintelui Klaus Iohannis. Prețul închirierii este informație clasificată, potrivit Administrației Prezidențiale

Euronews România a solicitat informații cu privire la costul închirierii aeronavei cu care președintele României, a zburat în Japonia și Singapore și costul vizitei.

Informațiile solicitate de redacția Euronews au fost considerate informații clasificate de către Administrația Prezidențială, deși conform legii, aceste cheltuieli sunt informații de interes public.

„Informațiile privind subiectul solicitării dumneavoastră constituie informații clasificate, potrivit legii și, în consecință, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare la acestea”, transmite Administrația Prezidențială, într-un răspuns la solicitarea jurnaliștilor Euronews.

În răspunsul pe care Administrația l-a trimis, se face referire și la compania TAROM și, într-un fel, compania publică este învinovățită, pentru că, până în anul 2013, în bugetul ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară suplimentară pentru 2 aeronave din flota TAROM, 2 avioane pe care, însă, ulterior, compania le-a redat către zboruri comerciale, astfel că a apărut o situație de incertitudine, așa cum o numește Administrația Prezidențială.

Administrația spune că nu mai exista posibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu agenda de vizite oficiale care implica executarea de zboruri oficiale de către președintele României.

„Până în anul 2013, în bugetul Ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară pentru menținerea în stare de operare a două aeronave din flota TAROM, în scopul executării zborurilor speciale. Ulterior anului 2013, cele două aeronave au fost reintroduse în programul normal de zboruri al TAROM, situație care a generat incertitudine privind posibilitatea realizării transporturilor aeriene aferente deplasărilor oficiale și cheltuieli suplimentare pentru executarea zborurilor speciale, în momentul în care instituțiile aflate în drept solicitau prestarea serviciilor aferente de la operatorul național.

Astfel, având în vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu agenda de vizite oficiale care implica executarea de zboruri speciale, s-a ajuns în situația în care costurile unor deplasări către locații identice, pe coordonate similare, să varieze semnificativ și să depășească cu mult valoarea normală pentru călătoria respectivă”, transmite Administrația Prezidențială.

Zilele trecute, președintele Iohannis a fost aspru criticat că ar fi închiriat o aeronavă Boeing privată de lux, de la o companie luxemburgheză, cu care s-a deplasat în Japonia și Singapore, într-o vizită oficială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE