Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2,7 milioane de lei - costul vizitei lui Klaus Iohannis în America de Sud. În Islanda, președintele va folosi un alt avion privat

2,7 milioane de lei a costat vizita președintelui Klaus Iohannis în America de Sud, în luna aprilie. Datele reies dintr-un calcul făcut pe baza rapoartelor de execuție bugetară consultate de Euronews România. În luna mai, șeful statului va pleca în Islanda, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, și se va deplasa cu tot cu un avion privat.

Reamintim faptul că Euronews România a solicitat Administrației Prezidențiale, în luna aprilie, informații legate de costul deplasării șefului statului în America de Sud, iar răspunsul primit a fost că ”defalcarea cheltuielilor reprezentând deplasări externe pe destinații și categorii nu este posibilă întrucât această operațiune ar conduce la încălcarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate”.

Din raportul de execuție bugetară pe luna martie, reiese faptul că deplasările în strănătate ale președintelui au costat, de la începutul anului, 12.212.638 lei. Raportul pe luna aprilie arată că deplasările în străinătate ale președintelui au costat, în anul 2023, 14.912.947 lei.

Având în vedere că vizita în America de Sud a fost singura deplasare în străinătate pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în luna aprilie, după un calcul simplu reiese că vizita a costat aproape 2,7 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro).

Șeful statului a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina, în perioada 18-26 aprilie.

Anul acesta, pentru vizitele externe ale șefului statului au fost alocate aproape 34 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, la final de aprilie, Administrația Prezidențială a cheltuit deja aproape jumătate din bugetul pentru deplasări în străinătate.

Vizită în Islanda, tot cu un avion privat

În perioada 16-17 mai 2023, Klaus Iohannis va efectua o vizită în Islanda, unde va participa la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat pe durata mandatului Președinției Islandei.

Potrivit site-ului BoardingPass.ro, președintele țării va pleca tot cu o aeronava privată a companiei luxemburgheze GlobalJet. Mai exact, potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială a închiriat un avion privat de tip Dassault Falcon 7X. Avionul închiriat are o capacitate de transport de maximum 12 pasageri.

Și pentru vizitele din Japonia și America de Sud, șeful statului a călătorit cu un avion privat al aceleiași companii luxemburgheze: un Boeing 737-900ER în configurație BBJ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE