Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube | Avioanele private ale înalților demnitari europeni. Unde se întâmplă și de ce ne deranjează

Președintele Klaus Iohannis se află într-un turneu în America de Sud, prilej cu care a redevenit de actualitate problema avioanelor private folosite de stat. O problemă pe care o avem în comun cu Austria, țară al cărei cancelar, Karl Nehammer, este în centrul atenției în țara sa, după un turneu de 4 zile în Africa. Însă chestiunea zborurilor private luxoase și scumpe apare des în atenția publică și în alte țări.

Administrația Prezidențială a cheltuit în primele 3 luni ale anului 45% din bugetul pentru deplasări externe alocat pentru tot anul 2023. Recent, Președintele a plecat într-un turneu în Brazilia, Argentina și Chile la bordul unui Boeing 737-900ER, avion pe care l-a mai folosit și în martie 2023, în deplasarea din Japonia și Singapore.

Însă, astfel de dezbateri publice nu sunt specifice doar României

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, este în mijlocul unui adevărat scandal după ce presa austriacă a scris că turneul său în Africa a costat 168.000 de euro doar pentru avionul cu 189 de locuri pe care l-a folosit.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Charles Michel, este în centrul atenției după ce Politico a arătat că înaltul demnitar folosește foarte des avionul privat, deși instituția pe care o conduce are angajamente în privința reducerii amprentei de carbon. Mai exact, în anul 2022, din 46 de vizite externe pe care le-a făcut Charles Michel, în 28 dintre ele a folosit un avion privat.

În Marea Britanie, premierul Rishi Sunak este acuzat de opoziție că risipește banii contribuabililor în deplasările pe care el și cabinetul său de miniștri le fac periodic. Potrivit datelor publice, într-o singură săptămână din 2022, deplasările lui Sunak au cost peste 500.000 de Lire Sterline, bani cheltuiți doar pentru a folosi avionul privat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE