Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costul vizitei lui Klaus Iohannis în America de Sud, secretizat. Motivele invocate de Administrația Prezidențială

Costul turneului președintelui Klaus Iohannis în America de Sud este secret, anunță Administrația Prezidențială, în urma unei solicitări adresată de Euronews în urmă cu 10 zile.

”Deplasările delegațiilor oficiale conduse de Președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul Regulamentului anterior menționat, contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu dispozițiile cuprinse în Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare.

Defalcarea cheltuielilor reprezentând deplasări externe pe destinații și categorii nu este posibilă întrucât această operațiune ar conduce la încălcarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate, întrucât o parte dintre informațiile solicitate de dumneavoastră sunt expres exceptate de la comunicare conform legislației incidente”, este răspunsul transmis de Administrația Prezidențială, la solicitarea Euronews România.

Euronews România a transmis o solicitare oficială Administrației Prezidențiale prin care a întrebat cât au costat vizitele președintelui Klaus Iohannis în Brazilia, Argentina și Chile, precum și cât a costat închirierea aeronavei folosite de șeful statului cu ocazia deplasării.

Răspunsul Administrației Prezidențială la solicitarea Euronews România este practic același primit în cazul deplasărilor din Japonia și Singapore, făcute luna trecută de șeful statului.

Administrația Prezidențială susține că informațiile despre costul vizitei lui Iohannis în America Latină sunt clasificate. Totuși, conform legii, aceste cheltuieli sunt informații de interes public.

Șeful statului a mers în America de Sud cu același avion cu care a fost în Asia. Aeronava a fost închiriată de la compania luxemburgheză Global Jet, potrivit portalului Boarding Pass.

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat într-un turneu oficial în America de Sud, în perioada 18-26 aprilie. Șeful statului a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina.

Secretizarea informațiilor, în baza aceleiași legi invocate și de Guvernul Dăncilă

De altfel, Guvernul a refuzat să dea explicații despre costurile deplasării în Israel a delegației conduse de premierul Viorica Dăncilă în 25 aprilie 2018. Potrivit G4Media, Executivul a transmis că a fost vorba despre un ”zbor special, clasificat secret de serviciu”, fiind făcută trimitere la aceeași HG 755/1998, care nu există, însă în Monitorul Oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE