Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis a ajuns în Chile: Președintele român și omologul său au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă

Publicat de: Euronews

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său chilian, Gabriel Boric, au asistat la semnarea unui memorandum de colaborare între instituţiile din România şi Chile responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Memorandumul a fost semnat din partea României de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la Palatul La Moneda din Santiago de Chile.

”Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice. Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile.

Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare, dar şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a declarat Klaus Iohannis.

În contextul vizitei pe care o efectuează în Chile, preşedintele Iohannis a donat Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, au fost donate copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România după lovitura de stat din Chile din 1973.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, sâmbătă, o vizită oficială în Chile, aceasta fiind a doua etapă a turneului sud-american pe care şeful statului îl efectuează până pe 26 aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE