Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Explozie în Marea Neagră, la Costinești. ISU: O mină marină, cel mai probabil. SMFN: Nu s-au găsit mine marine în derivă

O explozie s-a produs, luni dimineaţă, în zona digului din staţiunea Costineşti. Nu au existat victime. Mai multe echipaje ISU sunt în zonă. Cel mai probabil, este vorba despre o mină marină care s-ar fi lovit de stabilopozi.

După cercetarea spațiului maritim din apropierea litoralului, la câteva ore de la producerea exploziei, Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că nu au fost descoperite mine marine care să plutească în derivă.

Fotografie principală: Costin Dinca / Inquam Photos

14/08/2023 , 20:23

Statul Major al Forțelor Navale anunță că nu au mai găsit mine marine în derivă

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) anunţă, luni seară, că nu au fost identificate mine marine aflate în derivă, după cercetarea spaţiului maritim din apropierea litoralului românesc.

"Scafandrii EOD şi o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea ţărmului de la Costineşti, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate în derivă. Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine şi plase 'Viceamiral Constantin Bălescu' (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval şi un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13:00, misiuni conjugate de cercetare maritimă şi aeriană, în spaţiul maritim cuprins între Constanţa şi Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spaţiul monitorizat", se arată într-un comunicat.

Misiunile de monitorizare vor continua.
De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forţele Navale Române şi-au adaptat planurile de activităţi şi desfăşoară acţiuni sistematice de cercetare a spaţiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave şi aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul naţional de apărare, cu atribuţii în domeniu, precum şi cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, se mai precizează în comunicatul menţionat.

14/08/2023 , 11:31

O a doua mină ar pluti în derivă

O a doua mină ar pluti în derivă, în zona digului din staţiunea Costineşti. Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal) - specializați în lucrul cu dispozitivele explozive - care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia.

14/08/2023 , 11:07

Garda de Coastă: O echipă ISU verifică ce a produs explozia

”A fost făcut un apel la 112, în urma acestuia a fost trimis la fața locului un echipaj ISU care verifică și nu se știe sigur ce a produs explozia. Nu avem o certitudine momentan că o mină a produs explozia.

Totodată mai există informația că ar fi o mină în derivă, care plutește în zonă. Această informație nu este confirmată oficial. În acest moment ce ține de noi, am trimis o navă care aparține Gărzii de Coastă care participă împreună cu celelalte autorități ale statului cu atribuții în domeninu”, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă.

14/08/2023 , 10:44

Forțele Navale Române au pregătit o echipă pentru a evalua situația

”Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului.

În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată.

Vom reveni cu detalii prin Biroul de presă al Forțelor Navale, in funcție de evoluția situației.”, spune Ministerul Apărării Naţionale.

Minele marine plutesc de mai bine un an de zile în Marea Neagră, au fost foarte multe intervenții până acum pentru neutralizarea acestor obiecte explozive plutitoare, însă niciodată nu s-a întâmplat ca o mină marină să ajungă atât de aproape de țărm.

Martorii de la fața locului spun că suflul exploziei a fost foarte mare, pentru că s-a creat un adevărat perete de apă, iar bucăți de pietre s-au împrăștiat pe o distanță de sute de metri.

E posibil ca stabilopozii să se fi sfărâmat în urma acestei explozii puternice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE