Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE propune un ajutor militar de cinci miliarde de euro pentru Ucraina. Oficial: Agresiunea lui Putin, o amenințare existențială pentru europeni

Ucraina ar urma să primească un ajutor militar în valoare de cinci miliarde de euro, ce ar include și antrenarea piloților avioanelor de luptă. Anunțul a fost făcut de un diplomat european de rang înalt, în urma unei reuniuni ”istorice” a miniștrilor de Externe ai statelor UE organizată la Kiev, relatează The Guardian.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a anunțat luni că blocul comunitar își menține angajamentul de a sprijini Ucraina să învingă Rusia, catalogat drept un stat ”brutal și inuman”.

"Nu văd niciun stat membru care să ezite", a afirmat Borrell, reiterând o declarație făcută vineri de secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg s-a declarat încrezător că Slovacia și Polonia vor sprijini în continuare lupta împotriva Rusiei, în pofida ezitărilor politicienilor din ambele țări.

Josep Borrell a precizat că UE a propus un "pachet bilateral" în valoare de cinci miliarde de euro pentru forțele armate ale Ucrainei. Statele UE ar urma să instruiască 40.000 de militari, să ofere ”pregătire specială” pentru piloții de vânătoare și să consolideze relațiile dintre companiile de apărare din UE și cele ucrainene.

Afirmațiile sale vin în contextul în care miniștrii de Externe ai statelor UE au avut discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În afara întrevederilor desfășurate la ONU, a fost prima oară când diplomații s-au reunit în afara teritoriului UE, fiind și primul summit informal care a avut loc într-o zonă de război, a subliniat Borrell.

Josep Borrell, mesaj direct pentru Rusia: Nu ne vom lăsa intimidați de rachetele și dronele voastre

Întâlnirea ”a transmis un mesaj puternic de solidaritate și sprijin”, a punctat oficialul european de rang înalt, la mai bine de 18 luni de la declanșarea invaziei ruse.

Ucraina se luptă pentru supraviețuire în fața unui atac "nedrept și ilegitim", a evidențiat Borrell.

Josep Borrell a catalogat agresiunea ordonată de Vladimir Putin drept o ”amenințare existențială” pentru europeni. Oficialul a amintit că Rusia a atacat Odesa la câteva minute după ce el și-a încheiat sâmbătă vizita în orașul-port de la Marea Neagră.

”Nu ne vom lăsa intimidați de rachetele și dronele voastre”, este mesajul transmis direct Moscovei de către înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Promisiunea de UE de suplimenta asistență militară ar putea fi o veste bună pentru Guvernul de la Kiev, care a înregistrat în ultimele zile mai multe eșecuri politice pe plan extern. Duminică, Joe Biden, președintele SUA, a făcut presiuni asupra congresmenilor republicani pentru a susține un acord care să ofere mai mult ajutor Ucrainei, după ce alocările financiare pentru Kiev au fost eliminate dintr-un proiect de lege pentru a evita blocajul Guvernului de la Washington.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE