Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"I-ați strânge mâna lui Putin pentru încetarea războiului?" Răspunsul lui Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a făcut o vizită în România, marți, 10 octombrie. Președintele Ucrainei s-a întâlnit atât cu Klaus Iohannis, cât și cu Marcel Ciolacu. Părțile au semnat un parteneriat strategic, pe mai multe puncte.

În discuțiile cu jurnaliștii, Zelenski a fost întrebat, la un moment dat, dacă ar putea să-i strângă mâna lui Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.

Volodimir Zelenski: "Strângerea de mână nu înseamnă nimic pentru Putin"

"O să fiu foarte sincer. El nici nu mai poate decide. El nu vrea să termine nimic, nu este interesat, nu o să se întâmple niciodată. Strângerea de mână nu înseamnă nimic. Dacă vrei să oprești războiul, vorbești cu toți oamenii care sunt pregătiți să negocieze, faci tot ce poți și ce e nevoie. Nu vrea.

Pe de o parte, el este terorist, iar pe de altă parte, nu vrea. Da, vrea discuții, vrea negocieri, vrea să fie respectat de toată lumea. Nu vrea izolare, nu vrea sancțiuni politice, economice, vrea să strângă mâini ca să arate că totul este în regulă", a spus Volodimir Zelenski, potrivit Digi 24.

Ba mai mult, Zelenski este convins că ceea ce a făcut Putin este ireversibil, în ceea ce privește relațiile Rusiei pe plan internațional. Iar ambițiile sale imperialiste nu se vor opri doar la Ucraina, în caz că va avea succes acolo.

"Astăzi nu este nicio persoană care este interesată să se întoarcă la relațiile care erau înainte cu Rusia. El nu își poate imagina cum o să poată ieși din situația asta. Normal că vrea mai mult, vrea teritorii care au fost sub tutela USRR: Moldova, Țările Baltice. Cred că ideea lui este despre unele țări NATO, care au făcut parte din URSS și da, cred că este vorba despre Țările Baltice", a precizat Zelenski.

Zelenski susține că orașul Bahmut e ras de pe fața pământului

Întrebat dacă ar fi dispus să facă anumite concesii pentru un tratat de pace, Zelenski nu a stat pe gânduri.

"Avem experiențe cu conflicte înghețate. În conformitate cu acordul de la Minsk, am avut opt ani de război rece în care nu s-a întâmplat nimic. Ei au păstrat războiul înghețat. Nici măcar nu au vrut să ne returneze jurnaliștii luați ostatici. Am avut experiențele acestea", a spus Zelenski.

Trupele ucrainene au făcut progrese mici în contraofensiva declanșată în iunie, însă chiar și așa, unele orașe sunt pur și simplu rase de pe fața pământului. Practic, doar coordonatele geografice mai pot atesta că pe acele locuri au fost așezări umane.

"Nu trebuie să schimbăm retorica acestui război. Nu mai există nimic în Bahmut. Au distrus totul, nu mai e nicio clădire în picioare, nu mai e nimic. Suntem pregătiți să mergem mai departe în acest teritoriu. Ei au multe trupe masate acolo. Dacă vom avea succes, vom reocupa orașul Bahmut. Dar este vorba despre numărul mare de inamici care trebuie distrus. Mergem pas cu pas către est. Sunt multe provocări, dar inițiativa este la noi. Mergem mai departe. Pierdem foarte mulți oameni, dar mergem înainte", a punctat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE