Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis îi cere lui Zelenski protejarea comunității românești din Ucraina. ”Să aibă drepturi similare”

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că își dorește o ”abordare constructivă” în beneficiul cetățenilor români și ucraineni, reiterând că în Ucraina trăiește o comunitate românească pentru care a cerut ”drepturi similare”.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații în contextul vizitei efectuate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la București. În declarația comună susținută la Palatul Cotroceni, președintele României a evidențiat că își dorește transparență și soluții în ”dosarele sensibile”, inclusiv în ceea ce privește problematica drepturilor comunității românești din Ucraina.

”În plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”, a afirmat Klaus Iohnanis.

Șeful statului a punctat că vizita efectuată de Volodimir Zelenski în România ”are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv”.

”Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic”, a mai precizat Iohannis.

Zelenski: Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră

Președintele Volodimir Zelenski a menționat că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijijnul primit din partea României.

”România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră", a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a mulţumit românilor "pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei".

Cu ocazia acestei vizite, Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic. Potrivit Agerpres, Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE