Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski spune că nu a pregătit niciun discurs pentru Parlament. ”Am venit să vizitez oamenii din România și să discut despre strategie cu Klaus Iohannis”

Discursul pe care Volodimir Zelenski ar fi urmat să-l susțină în plenul reunit al Parlamentului României nu va mai avea loc. Într-o declarație oficială făcută la Palatul Cotroceni, alături de președintele Klaus Iohannis, liderul de la Kiev a răspuns întrebării unui jurnalist din România, legat de motivul pentru care acest discurs nu a mai avut loc.

Klaus Iohannis: "Agenda președintelui Zelenski a fost negociată între cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spun."

Volodimir Zelenski: "De ce îl întrebați pe domnul Iohannis și nu mă întrebați pe mine despre Parlament? Ați vorbit cu președintele Iohannis despre mine. Puteți să mă întrebați pe mine. Eu cred că înțelegeți că eu nu am deficit de discursuri în orice țară, cu tot respectul. Sigur că eu am venit să vizitez oamenii din România, să le fiu recunoscător și să discut strategic cu președintele Iohannis. De asemenea, pe agenda mea este să mă întâlnesc cu premierul și să vorbesc cu unii membri ai Parlamentului. Eu nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Poate cineva are ceva împotrivă, dar eu nu sunt pregătit. Data viitoare să fiți siguri, că voi veni cu mare plăcere în special pentru tot Parlamentul vostru și pentru toți jurnaliștii și voi avea un discurs".

Volodimir Zelenski se află într-o vizită oficială în România, prima de la declanșarea războiului cu Rusia.

Surse: Discursul lui Zelenski ar fi fost anulat din motive de securitate

Potrivit surselor Euronews România, discursul ar fi fost anulat din rațiuni de securitate, pentru că liderii extremiști au anunțat că vor huidui și vor încerca să tulbure discursul președintelui din Ucraina din Parlament. Prin urmare, soluția a fost ca Zelenski să se întâlnească față în față doar cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele Ucrainei.

"Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen", a declarat Simonis la Parlament.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că are dubii că motivul anulării discursului are legătură cu liderii extremiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE