Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni. ”Mulțumesc întregii Românii pentru ajutorul acordat în aceste perioade dificile și dure”

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, se află într-o vizită oficială la București, la invitația lui Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat au avut o discuție privată la Palatul Cotroceni, urmând ca liderul de la Kiev să ajungă la Parlament, pentru o discuție cu premierul Marcel Ciolacu și un grup de parlamentari.

10/10/2023 , 16:04

Volodimir Zelenski, în România. Președintele Ucrainei a semnat un parteneriat strategic cu țara noastră

Volodimir Zelenski se află în prima vizită oficială în România, de la începerea războiului. Președintele Ucrainei nu a mai susținut discursul pe care îl avea programat în Parlament, însă s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, iar cel doi au semnat un parteneriat strategic între România și Ucraina.

Volodimir Zelenski, în România

Printre subiectele abordate de Zelenski și Iohannis se numără:

  • problema securității în regiunea Mării Negre și a porturile de la Dunăre.
  • sprijinul militar oferit de România Ucrainei
  • sporirea acțiunilor de supraveghere în zona Mării Negre.
  • exporturile de cereale prin porturile dunărene și cele de la Marea Neagră - s-a agreat dublarea capacității de tranzit.
  • sprijinirea Ucrainei și a Moldovei de aderare la UE.
  • deschiderea unor puncte noi de trecere a frontierei.
  • un culoar de transport a cerealelor prin Moldova.
  • pregătirea piloților ucraineni în România.
  • războiul din Israel

Klaus Iohannis: "Sporim securitatea la Marea Neagră"

Klaus Iohannis: "Astăzi începem concret procesul de a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic. Am semnat cu președintele Zelenski o declarație comună, care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri, avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung.

L-am asigurat pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și în procesul de refacere și reconstrucție a țării.

Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru Europa și în regiunea Mării Negre, susținerea Ucrainei înseamnă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei însemană consolidarea securității României. În dialogul nostru, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.

Am condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurilor portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală. Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. Vom continua eforturile pentru consolidatea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră.

Am apreciat discuțiile constructive avute cu președintele Zelenski la New York, împreună cu președinta Comisiei Europene și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă, precum și continuarea aplicării complete și rapide a măsurilor propuse.

S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești, la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru depunerea așteptărilor legitime ale fermierilor români.

Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierile de aderare la UE a Ucrainei și a Republicii Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. E o decizie care va confirma progresele întregistrate de Ucraina și Republica Moldova, în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru UE. Doar Ucraina poate decide când și cum poate negocia pacea."

Volodimir Zelenski: "Va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Moldova"

Volodimir Zelenski: "Mulțumesc întregii Românii pentru ajutorul acordat în aceste perioade dificile și dure. România ne-a acordat sprijin militar și umanitar. Suntem recunoscutori pentru solidaritatea dumneavoastră.

Aș menționa convenirea unui parteneriat strategic între România și Ucraina. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la graniță, am vorbit și despre minoritățile naționale.

E o decizie foarte importantă pregătirea piloților ucraineni în România, se crează un centru de pregătire a acestor piloți și am discutat cu domnul președinte cum să accelerăm această pregătire, ca piloții pregătiți aici să nimerească printre primii pe front. Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și despre sisteme antiaeriene.

În România se cunoaște foarte bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele Shahed, care atacă permanent regiunea Odesa, satele și localitățile din apropierea graniței cu România. E un pericol nu numai pentru noi, ci și pentru toți. Vă asigur că România și Ucraina sunt niște domuri de securitate. România este o țară garant, de asigurare a securității alimentare a lumii întregi, se folosesc porturile din România pentru a asigura necesitățile în alimente pentru alte țări.

Cu fiecare rachetă și dronă care atacă porturile noastre și apărarea acestor porturi, noi trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Conlucrăm cu mai mulți parteneri de a întări sistemele antiaeriene din regiunea Odesa și a întregii țări. Am convenit unii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi.

O altă direcție strategică a cooperării este aceea în triunghiul România - Ucraina - Republica Moldova, care ne va permite să creăm noi posibilități pentru țările noastre, dezvoltarea economică. Am dezvoltat o logistică bună, curând va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Moldova. Acest lucru are o importanță mare pentru Europa în întregime.

Cooperarea trilaterală dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică și a afacerilor. Sunt convins că și Ucraina, și Moldova vor deveni membri UE, e important că România susține acest demers. Suntem pregătiți să începem procedurile. Asta va asigura securitate în zonă.

Am vorbit și despre securitatea în Orientul Mijlociu. Ca și România, noi am condamnat cu fermitate actele teroriste împotriva Israelului. Trebuie să condamnăm terorisnul unde are el loc. Nu trebuie să dăm posibilitatea Rusiei și oricui să terorizeze lumea civilizată și dezvoltată. Vom face tot ce putem, sunt convins că vom susține împreună cu România aceste probleme la toate nivelurile internaționale."

10/10/2023 , 13:12

Zelenski, primit de Klaus Iohannis

În jurul orei 13:00, Zelenski a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

Președintele ucrainean a mulțumit României pentru solidaritate.

Discursul lui Zelenski din Parlamentul României a fost anulat

Potrivit ultimelor informații, discursul lui Zelenski din Parlament a fost anulat. Echipa de comunicare a acestuia susține că programul este prea încărcat.

Potrivit surselor Euronews România, discursul ar fi fost anulat din rațiuni de securitate, pentru că liderii extremiști au anunțat că vor huidui și vor încerca să tulbure discursul președintelui din Ucraina din Parlament. Prin urmare, soluția a fost ca Zelenski să se întâlnească față în față doar cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților.

Amenințările cu proteste în Parlament au venit din partea reprezentanților AUR, dar și a senatoarei Diana Șoșoacă. Ei sunt cei care au susținut că vor încerca să tulbure discursul anunțat al lui Zelenski în Parlament.

„Anularea discursului e un gest nefiresc / Ne pune într-o postură neplăcută”

România devine astfel prima țară în care liderul de la Kiev ajunge și nu susține un discurs în Parlament.

„E un gest nefiresc ce se întâmplă. Nu e vina Parlamentului pentru această anulare, nu e vina șefilor celor două Camere. Nu știu dacă e neapărat o vină, e o situație inedită și care ne pune într-o postură în plan internațional cât se poate de neplăcută”, spune Cătălin Lența, jurnalist Euronews România.

Nu am avut nicăieri în lume anularea unui discurs al unui șef de stat din cauza cuiva mai guraliv sau cu idei opuse. Nimeni nu contestă dreptul cuiva la o opinie opusă, dar acestea trebuie manifestate conform cutumelor și parlamentare, și diplomatice, cu o anumită moderație în astfel de situații”, a mai precizat Lența.

„E o vizită extrem de importantă pentru România, chiar dacă Zelenski vine în semn de mulțumire la București, pentru că România a fost cheia care a deschis lacătul problemei cerealelor în UE. Dincolo de aceste considerații, mai mult sau mai puțin personale ale unor analiști, era o vizită de stat: Volodimir Zelenski a ajuns la București, invitat de președintele statului”.

O astfel de atitudine dă apă la moară propagandei ruse”, a adăugat jurnalistul Euronews.

10/10/2023 , 10:40

Volodimir Zelenski a ajuns la București

Președintele ucrainean a anunțat pe contul său de X (fostul Twitter) că a ajuns în România.

”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care consolidează statul nostru”, este mesajul transmis de Zelenski pe rețeaua socială.

”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul. Sunt convins că această vizită va fi benefică pentru ambele noastre națiuni”, a mai spus liderul de la Kiev.

Știrea inițială:

Liderul de la Kiev se va întâlni cu președintele țării și cu premierul. De asemenea, ar urma să susțină și un discurs în Parlamentul României.

În primă fază, Zelenski ar trebui să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, iar mai apoi ar trebui să meargă la Palatul Parlamentului, unde va susține un discurs în Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Mai apoi, Volodimir Zelenski ar trebui să meargă și la Guvern pentru o discuție între patru ochi cu premierul Marcel Ciolacu, iar astfel își va încheia vizita la București. Însă, agenda este în dinamică, tocmai din motive de securitate, astfel că pot apărea schimbări în programul președintelui Ucrainei și rămâne de văzut la ce oră va ajunge acesta în București și care vor fi întâlnirile finale pe care le va avea în Capitală.

Este un moment important în ceea ce privește relația dintre România și Ucraina, știm că recent a fost ridicată interdicția privind importul cerealelor din Ucraina, iar acum autoritățile de la Kiev trebuie să pună la punct un sistem de licențiere prin care România să poată importa cereale din Ucraina, însă în așa fel încât fermierii din țara noastră să nu fie afectați de ridicarea acestui embargo.

Trebuie menționat și că săptămâna viitoare, premierul României este așteptat să facă o vizită în Kiev unde ar trebui să discute despre această situație privind cerealele din Ucraina și, de asemenea, este așteptat să discute despre securitatea de la granița cu Ucraina în contextul războiului pe care țara vecină îl are în continuare cu Rusia.

Agenda întâlnirii lui Zelenski cu oficialii români

Inițial, agenda întâlnirii lui Zelenski cu oficialii români era următoarea:

10 octombrie 2023

Ora 13:00

Primirea Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la Palatul Cotroceni

- Ceremonia primirii oficiale (Oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)

- Fotografie oficială (Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali, precum și pentru fotoreporterii acreditați)

- Convorbiri tête-à-tête

- Convorbiri oficiale

Aprox. ora 14:15

Declarații de presă comune

Sursa: presidency.ro

Ora 17:40

Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

Sursa: gov.ro 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE