Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Ucrainei, prima vizită oficială în România de la începutul războiului cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la București. Liderul de la Kiev va avea întâlniri atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, Zelenski ar urma să susțină și un discurs în Parlamentul României.

Aceasta va fi prima vizită a președintelui ucrainean în România de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Administrația prezidențială spune că această vizită confirmă că România va continua să sprijine țara aflată în război.

"Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 10 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodimir Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale", potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.

Programul lui Zelenski la București

Zelenski ar urma să ajungă la București în jurul prânzului.

Acesta ar trebui să se întâlnească în primă fază cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, iar mai apoi să susțină un discurs la Parlament. Volodimir Zelenski ar trebui să meargă și la Guvern pentru o discuție între patru ochi cu premierul Marcel Ciolacu.

Astfel își va încheia vizita în București, însă agenda președintelui ucrainean este dinamică, tocmai din motive de securitate. Pot apărea schimbări în programul acestuia.

Este un moment important în ceea ce privește relația dintre România și Ucraina.

Vizita președintelui ucrainean poate fi legată de ajutorul acordat de România Ucrainei și de problema exportului de cereale din Ucraina. România s-a dovedit unul dintre cei mai înțelegători aliați ai Ucrainei pe această temă. România a acceptat tranzitul produselor agricole ucrainene și a propus un sistem de import pe bază de licențe, la care au apelat și celelalte state din zonă: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia.

Săptămâna viitoare premierul Marcel Ciolacu este așteptat să facă și el o vizită la Kiev, unde ar trebui să discute despre situația cerealelor din Ucraina, dar și despre securitatea de la granița cu Ucraina.

Președintele Ucrainei a mai fost așteptat în România și pentru a participa la summitul Inițiativei celor 3 Mări, dar din motive necunoscute acesta nu a ajuns și a ales să-și prezinte discursul în cadrul unei apel online. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE