Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Bilanțul vitimelor din Hroza a ajuns la 51. Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a calificat atacul drept act terorist

UPDATE: 51 de civili au fost uciși de o rachetă rusească, în satul Hroza, din estul Ucrainei. Printre victime se află și un copil de șase ani. Este unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale rușilor din ultimele luni, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproximativ 60 de persoane se aflau în cafeneaua lovită de racheta rusească. Aceștia participau la un priveghi, potrivit ministrului ucrainean al Afacerilor Interne. Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a calificat atacul drept act terorist.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Cred că astăzi este imposibil să ne apărăm cu alte mijloace decât apărarea antiaeriană, mai ales în timpul iernii. Pentru a proteja persoane cum au fost cele care au murit în mod absolut tragic din cauza acestui atac terorist inuman. Au murit 50 de persoane, numai civili. Rusia procedează în acest mod în fiecare zi, în regiunea Harkov și nu numai (în această regiune n.r.).”

Statele Unite au transmis că atacul sângeros asupra localității Hroza este doar unul din motivele pentru care ajutorul american către Ucraina trebuie să continue.

Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe: ”Este îngrozitor. Este înfiorător pentru poporul ucrainean, pentru cei că dumneavoastră, pentru colegii dumneavoastră care relatează acest lucru pe teren. Și este groaznic pentru aceste familii și acești copii. Aceste lucruri se întâmplă în Ucraina în fiecare zi. Acesta este motivul pentru care facem tot ceea ce putem să ajutăm Ucraina, să ajutăm oamenii curajoși din Ucraina, să lupte pentru libertatea lor, să lupte pentru democrația lor. Acest subiect este unul despre care președintele vorbește în mod repetat. Trebuie să continuăm să sprijinim oamenii din Ucraina, aceasta este situația îngrozitoare în care trăiesc în fiecare zi.”

Știrea inițială

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise într-un atac rus care a lovit un magazin alimentar într-un sat din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, informează AFP.

Cel puţin "48 de persoane au fost ucise" în acest sat situat lângă oraşul Kupiansk, nu departe de linia frontului cu armata rusă, a declarat Zelenski, denunţând o "crimă rusă în mod evident brutală".

La scurt timp după, guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunţat 49 de morţi.

Atacul a avut loc în jurul orelor locale 13:15 (11:15 GMT), lovind un magazin alimentar şi un bar din satul Groza, la circa 30 de kilometri vest de Kupiansk, a precizat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram.

Înainte de război, în satul Groza locuiau circa 500 de persoane.

Un băiat de şase ani se numără printre morţi, a adăugat guvernatorul, anunţând de asemenea şase răniţi. Zelenski a postat şi o fotografie cu mai multe persoane zăcând la sol, fără a prezenta vreun semn de viaţă.

Pe imaginile publicate de Sinegubov, se pot observa mormane de moloz şi echipe de salvare sosite la faţa locului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE