Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumul spre o armată de tip occidental. Cererile Kievului au fost îndeplinite aproape în totalitate de aliați

Odată cu începerea războiului, Ucraina a cerut constant aliaților occidentali ajutor militar și umanitar, dar și primirea țării în NATO și Uniunea Europeană.

De atunci, Ucraina a primit miliarde de euro și dolari, armament modern și muniție pe măsură. Aderarea la Uniunea Europeană este deja un proces în derulare, care depinde însă de multe reforme ale Kievului. Cât privește NATO, Ucraina știe că ar putea adera la alianța militară, dar fără o dată precisă.

La summitul NATO de la Vilnius, președintele Zelenski aștepta o invitație oficială de aderare, dar nu a venit. Poate și din cauza războiului pornit de Rusia, pentru că NATO are o clauză de apărare colectivă – celebrul articol 5 al tratatului nord-atlantic.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Aliații au reafirmat că Ucraina va deveni membră a alianței și au convenit să elimine cerința unui plan de acțiune pentru aderare. Acest lucru va schimba calea aderării Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă și vom emite o invitație pentru Ucraina să adere la NATO atunci când aliații vor fi de acord că sunt îndeplinite condițiile”.

Cu această promisiune, Zelenski a cerut din nou mai mult armament modern. Din care a și primit cantități însemnate de la începutul războiului. A fost vorba de muniție, de sisteme de artilerie, tancuri Leopard, Challenger și Abrams, sisteme de apărare anti-aeriană, drone, muniție cu dispersie și, în fine, avioane F-16. Aproape toate cererile Kievului au fost îndeplinite, chiar dacă uneori cu ceva întârziere. De departe, cel mai important sprijin militar vine din Statele Unite ale Americii.

Joe Biden, președintele SUA: „Am spus clar că nicio națiune nu poate fi cu adevărat sigură în lume dacă, de fapt, nu ne ridicăm și nu apărăm libertatea Ucrainei în fața acestei brutalități și agresiuni rusești. De aceea am reunit o coaliție, peste 50 de țări, 50 de țări, pentru a ajuta Ucraina să se apere și să fie reacționeze”.

Armata SUA a trimis Ucrainei echipamente pe care multe țări occidentale le-au așteptat vreme îndelungată. Pe fronturile din Ucraina sunt acum tancuri americane Abrams, dar și sisteme de rachete Patriot, alături de altele de apărare antiaeriană. Ele se adaugă multor alte arme moderne, venite din Marea Britanie, Franța, țările nordice și cele baltice, Germania și Europa Centrală.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Primele tancuri Abrams fabricate în SUA se află deja în Ucraina. Le pregătim pentru a ne consolida acțiunile împotriva ocupanților. Și va fi o întărire semnificativă. De asemenea, lucrăm pentru a obține toate celelalte capacități de arme de care avem nevoie. Aceasta include F16 - pregătim piloți și infrastructură. Aceasta include, de asemenea, arme cu rază lungă de acțiune - facem tot posibilul pentru a permite Ucrainei să facă mai mult pentru a-și elibera teritoriul”.

Singura doleanță încă neîndeplinită este livrarea către Kiev de avioane de luptă F-16. Deocamdată, pentru că în Europa au fost deschise noi centre de antrenament pentru piloți care să lupte pe astfel de avioane, iar unul ar urma să fie în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE