Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de pregătită este Ucraina să recunoască inexistența limbii moldovenești. Zelenski: ”Pentru o țară în război, asta nu este o problemă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Guvernul de la Kiev urmează să se întâlnească în curând pentru a lua o decizie privind drepturile comunității românești din Ucraina, însă a subliniat că decizia prin care să fie recunoscută inexistența limbii moldovenești ”nu este o problemă” pentru o țară aflată în război.

Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască faptul că limba moldovenească nu există.

”Sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru.

Unii oameni ar spune că Moldova e România. Înțeleg. Guvernul nostru va lua o decizie și va da un răspuns, într-o săptămână sau două.

Personal, înclin înspre decizia de a întări parteneriatul nostru. Îmi pare rău că nu mă pot gândi la problemele mici. Pentru o țară în război, asta nu este o problemă”, a declarat președintele Ucrainei, într-un interviu acordat postului Digi24.

Volodimir Zelenski: ”Nu dați șansa Rusiei să vă dezechilibreze”

De altfel, liderul de la Kiev a evidențiat că Rusia se folosește de teme politice referitoare la minorități, limbă sau religie pentru a dezinforma și a răspândi știri false (fake news).

”Ce am văzut de atât de multe ori, Rusia ia orice întrebare politică, în special când vine vorba despre minorități. Credeți că avem o problemă cu vorbitorii de limbă rusă din Harkov, din Donbas? Ei i-au omorât. Ce am văzut este că Rusia ia orice întrebare politică, inclusiv despre minorități, limbă sau despre religie.

Credeți că noi aveam o problemă cu rușii din Harkov, din Donbas? Acum ei omoară toți oamenii de acolo, indiferent că sunt ruși. Acum e cea mai mare problemă că oamenilor de acolo nu li se permitea să vorbească ucraineană.

Ei încep campanii de dezinformare puternică, au mare putere de a crea fake news. Nu dați șansa Rusiei să vă dezechilibreze, să vă divizeze, pentru că am nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluții, pentru că suntem de aceeași parte a baricadei”, a precizat Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.

Comunitatea românească din Ucraina cere Kievului să renunțe la ”limba moldovenească”

În luna mai, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei "limbă moldovenească" la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin "limba română", potrivit agenției de presă de limbă română din Cernăuţi, BucPress.eu, citată de Agerpres.

CNRU a adresat un memoriu în acest sens preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovîi.

Cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev a reluat în acest memoriu şi numeroasele solicitări din trecut privind soluţionarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta "limbă moldoveneasca" în locul limbii române în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.

Potrivit CNRU, "limba moldovenească" este recunoscută oficial doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE