Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exercițiu NATO de amploare în România. Militari din 17 națiuni participă la exercițiul Steadfast Jupiter 2023 de la Cincu

Exercițiu NATO de amploare în România, la Cincu. Militari din 17 națiuni aliate și peste 20 de subunități din structura de comandă și de forțe a NATO participă la Steadfast Jupiter 2023. Scopul exercițiului este cel de a testa capabilitatea de comandă și control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaționale la nivel întrunit. 

Peste 400 de militari din mai multe țări aliate participă la Steadfast Jupiter 2023, cel mai amplu exercițiu pe care comandamentul suprem aliat îl execută în ultimii 30 de ani. 

Dragoș Dumitru Iacob, comandantul corpului multinațional de Sud Est: ”Exercițiu reprezintă momentul în care o echipă de experți din Comandamentul Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, din Turcia, va testa capacitatea acestui comandament în vederea certificării sale ca structură de forțe a NATO, capabilă să execute comanda și controlul operațiilor terestre aliate la nivel regional, în orice situație, în condiții de criză sau conflict.”

Scenariul este unul complex, cu multiple amenințări atât convenționale, cât și neconvenționale. Scopul exercițiului este de a asigura comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie, pe timp de criză sau conflict. 

Dragoș Dumitru Iacob, comandantul corpului multinațional de Sud Est: ”După exercițiu, în funcție de rezultatele pe care această echipă de evaluare ni le va comunica, vom ști cu certitudine care este stadiu la care ne aflăm din punct de vedere al pregătirii. Și eu sunt convins că peste 10 zile, adică în jurul datei de 20 octombrie, vom putea să afirmăm cu certitudine că suntem gata să ne îndeplinim misiune pentru care acest comandament a fost proiectat.”

Steadfast Jupiter este organizat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și reprezintă cel mai complex exercițiu NATO computerizat organizat până în prezent, din punctul de vedere al numărului de participanți și al complexității scenariului.

Vasilica Vîrjoghe, ofițer apărare CBRN: ”Este momentul în care se materializează toate eforturile pe care le-am făcut de-a lungul acestui an și momentul, începând de azi, în care ne demonstrăm că suntem capabili să ne îndeplinim misiunile.”

Yannick Godbout, subofițer de comandă: ”Sunt aici de doi ani și mă bucur de timpul petrecut aici. E foarte interesant să locuiesc în România, printre români. Este o experiență culturală grozavă pentru mine și de asemenea o provocare. Sunt foarte încântat să încep acest exercițiu. Este la fel ca atunci când un alpinist se antrenează ani de zile pentru a escalada acei munți specifici. Astăzi este începutul sesiunilor de alpinism. Antrenamentul s-a terminat și acum urcăm dealul.”

Prin acest exercițiu, forțele aliate vor să testeze capacitatea de răspuns, comandă şi control a militarilor antrenați să apere spațiul geopolitic amenințat de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE